Ministrul Apărării din Ucraina a declarat miercuri, la Bruxelles, că Rusia se pregăteşte pentru o posibilă depozitare de arme nucleare în Crimeea şi a avertizat că Moscova ar putea ataca Ucraina pentru a asigura resurse de apă pentru peninsula anexată, relatează Reuters, după cum transmite Agerpres.
Andrii Taran a făcut aceste declaraţii chiar înainte de o reuniune NATO de urgenţă, prin videoconferinţă, a miniştrilor de Externe şi ai Apărării. El a mai spus că nu poate exclude posibilitatea ca forţele ruse din Crimeea să recurgă la „provocări militare substanţiale” în acest an.
Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în martie 2014, o mişcare care a dus la sancţiuni occidentale împotriva Moscovei.
„Infrastructura Crimeei este pregătită pentru o posibilă depozitare de arme nucleare”, a declarat Taran în cadrul unei audieri la subcomisia pentru apărare a Parlamentului European.
„Chiar prezenţa muniţiilor nucleare în peninsulă ar putea duce la o întreagă serie de probleme complexe politice, legale şi morale”, a spus el.
Totuşi, notează Reuters, Taran nu a furnizat dovezi pentru afirmaţiile sale.
O decizie privind mutarea armelor nucleare ar agrava situația
Orice decizie rusă de a muta arme nucleare în Crimeea, care este în nordul Mării Negre, ar marca o înrăutăţire semnificativă a tensiunilor Est-Vest, notează Reuters.
De asemenea, o astfel de mişcare ar pune presiune asupra tratatului de control al armelor între SUA şi Rusia, recent prelungit, care impune restricţii pentru numărul de rachetele terestre sau de pe submarine utilizate pentru a transporta focoase nucleare, mai scrie agenţia britanică.
Pe de altă parte, însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, a declarat în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena că Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina.
„Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014”, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online.
„Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi”, a spus ea, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.