Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev informează, într-un mesaj publicat sâmbătă, că rușii transportă mine și explozibili pe teritoriul Centralei Nucleare Zaporojie.

„Invadatorii continuă să mineze Centrala Nucleară Zaporijie și instalațiile de pe teritoriul centralei. Mine și explozibili sunt, în prezent, în curs de transportare pe teritoriul Centralei Nucleare Zaporijie” – se arată în raport.

Rușii au amplasat bariere explozive

Potrivit GUR, în spațiile tehnice ale centralei, ruşii au amplasat bariere explozive alcătuite din mine antipersonal care pot fi controlate inclusiv de la distanță. Minele sovietice cu fragmentare cel mai des utilizate sunt MON-50, MON-90, MON-100 şi MON-200.

Institutul ucrainean de Hidrometeorologie consideră că o scurgere radioactivă ar afecta 13 țări, relatează The Sun. Acestea ar fi Rusia, Ucraina, Belarus, Belarus, Republica Moldova, Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, România, Serbia, Ungaria, Slovacia și Cehia.

Populația va suferi de intoxicație acută cu radiații

În eventualitatea unei explozii vor avea loc evacuări pe scară largă a populației după generarea unui nor radioactiv, care nu este vizibil, dar este detectabil cu aparatura de specialitate, și cel mai probabil efectele devastatoare vor fi simțite peste mai mulți ani. Pot fi expuneri acute la radiații ale populație, pe moment, dar pe termen lung, o evoluție ale afecțiunilor cancerigene.

„Oamenii care vor fi expuși la un nivel mic sau mediu de radiații vor suferi de o intoxicație acută cu radiații, și se pot recupera. Asta se poate întâmpla în zile, săptămâni sau luni, dar pentru cei supuși la doze mici, în anii care vor urma, se pot îmbolnăvi de cancer ” a explicat Ross Peel, expert la Centrul de Știință și Securitate de la Colegiul Regal din Londra.

Un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei

Apoi, din cauza poziției geografice a centralei de la Zaporojie , un val radioactiv ar putea ajunge în toate colțurile Europei. Pentru că este situată în centrul Europei, indiferent cum va sufla vântul, tot vor exista oameni contaminați. Nu se pot face astfel de predicții la acest moment, dar riscul cel mai mare îl reprezintă activitățile militare din apropierea centralei.

„În unele cazuri, frica de radiații va fi mai periculoasă decât radiațiile propriu-zise, fie că vorbim despre valurile populației care fuge din zonă, ori spitalele supraaglomerate. Deci o mare problemă a guvernelor va fi tratarea unui număr mare de pacienți” a adăugat MV Ramana, profesor la Universitatea din British Columbia.