ANML „Din simulările noastre n-ar trebui sa se întâmple nimic spre tara noastră în următoarele 2-3 zile”
Ministerul rus al Apărării a publicat mai multe materiale cu privire la un posibil incident nuclear la centrala de la Zaporojie. În acestea era notat faptul că radiațiile scăpate de la această centrală nucleară pot ajunge până în România, în timp ce Belarus, Germania, Moldova, Polonia sau Slovacia vor fi și ele afectate.
Pe acest fond, meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că efectele pe care le vom resimți depind într-o mare proporție de circulația curenților de aer.
„În perioada următoare, circulația atmosferica în partea centrală și sud-estică a continentului este dinspre Europa central-sudică.
La noi ajunge o masă aer cald. Toată masa aer dinspre România spre Marea Neagra se îndreaptă spre est”, spune Mihai Huștiu.
Circulația aerului nu favorizează dispersia în România
Meteorologul a mai anunțat că circulația maselor de aer rămâne la est de România, motiv pentru care România este ferită, momentan, de radiațiile apărute în urma unui accident nuclear.
„Circulația maselor de aer rămâne la est de teritoriul tarii noastre. În eventualitatea unui accident nuclear, circulația aerului nu favorizează dispersia spre România.
Totul rămâne (să se îndrepte) spre bazinul Marii Negre, spre Turcia.
Din simulările noastre n-ar trebui sa se întâmple nimic spre tara noastră în următoarele 2-3 zile”, a declarat la Antena 3 Mihai Huştiu, meteorolog ANM.
Vehicule rusești văzute în interiorul sălii turbinelor de la centrala nucleară din Ucraina
O nouă înregistrare video a apărut online care arată vehicule militare rusești în interiorul unei săli de turbine conectate la un reactor nuclear de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, unde bombardamentele intensificate au alimentat temerile privind un dezastru nuclear.
CNN a geolocalizat și a confirmat autenticitatea videoclipului, care a început să circule joi pe rețelele de socializare. Nu este clar când a fost filmat videoclipul.
Imaginile arată una dintre cele șase camere ale turbinelor situate în partea de vest a centralei nucleare, situată în orașul Enerhodar din sud-estul țării. Fiecare sală de turbine este conectată și construită într-o clădire mare care găzduiește un reactor nuclear.
Vehiculele, care par a fi camioane militare rusești standard, sunt așezate în extremitatea vestică a clădirii, la parter, la puțin peste 130 de metri de reactor.
Cel puțin cinci vehicule – dintre care unul este marcat în mod clar cu simbolul pro-război „Z” – sunt văzute în videoclip, cu cel puțin două structuri asemănătoare unor corturi în apropiere. În apropierea vehiculelor se află o serie de paleți asortați.
Din înregistrarea video nu este clar dacă paleții și structurile asemănătoare corturilor fac parte din armata rusă sau sunt legate de operațiunile centralei electrice.
Atât Ucraina, cât și Rusia s-au acuzat reciproc de amenințare cu terorismul nuclear
Kievul a acuzat în repetate rânduri forțele rusești că depozitează armament greu în interiorul complexului și că îl folosesc ca acoperire pentru a lansa atacuri, știind că Ucraina nu poate riposta cu focuri de armă fără a risca să lovească unul dintre reactoarele centralei. Între timp, Moscova a afirmat că trupele ucrainene vizează situl.
Luni, președintele companiei de stat ucrainene de energie nucleară, Petro Kotin, a declarat că Rusia a depozitat 14 „unități de echipament militar greu” în „prima unitate energetică” și „șase vehicule” în „a doua cameră a motoarelor”.