Pericol nuclear în România?! Anunțul venit de la vârful NATO

Mircea Geoană NATO

SURSA FOTO: Inquam Photos, Virgil Simonescu

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a vorbit despre situația actuală din Ucraina, în contextul în care Kievul și Moscova se acuză reciproc că plănuiesc să atace centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Momentan, NATO nu crede că va fi atacată centrală nucleară Zaporojie

În prezent, NATO nu are informații care să confirme iminența unui atac asupra centralei nucleare Zaporojie, însă este preocupată de declarațiile făcute de oficialii ruși și diplomații ucraineni.

„Am urmărit aceste declarații făcute de ambele părți. Din punctul nostru de vedere, nu avem informații care să confirme iminența unei astfel de acțiuni, care ar reprezenta o acțiune iresponsabilă și de uriașă escaladare.

Suntem preocupați de aceste declarații, dar din punct de vedere al informațiilor pe care le avem, împreună cu aliații, nu vedem în acest moment o realitate iminentă cu privire la un astfel de risc”, a declarat, miercuri, Mircea Geoană, relatează Antena 3.

Ce trebuie să facem în cazul în care centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar exploda?

În aceeași zi, șeful DSU, Raed Arafat, a explicat ce trebuie să facem în cazul în care centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar exploda. Dacă așa ceva s-ar întâmpla, NU avem voie să ieșim din casă și vom primi alerte pe telefonul mobil cu ora la care norul radioactiv va ajunge în România.

Din fericire, distanța, care este de câteva sute de kilometri, ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României, ceea ce înseamnă că putem fi feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.

„Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.

Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat, miercuri, Raed Arafat, potrivit sursei citate anterior.

Alertă nucleară în Ucraina

Declarația sa a fost făcută în contextul în care a fost emisă o alertă nucleară în Ucraina, după ce Volodimir Zelenski a anunțat că armata Rusiei a plantat explozibili la centrala nucleară Zaporojie.

„Scenariul rusesc de minare a centralei a fost aprobat pentru teroriști. Avem informații de la serviciile noastre că militarii ruși au plasat obiecte similare unor explozibili pe acoperișul mai multor unități de putere (reactoare, n.r.) ale centralei nucleare Zaporojie, probabil pentru a simula un atac asupra centralei.

Poate că au un alt scenariu. Dar, în orice caz, lumea vede – și nu are cum să nu vadă – că singura sursă de pericol pentru centrala nucleară Zaporojie este Rusia, nimeni altcineva (…) Am împărtășit cu partenerii noștri informațiile pe care le dețin serviciile secrete ucrainene despre planul rușilor de a mina centrala nucleară de la Zaporojie, acțiune aprobată, bineînțeles, de teroriști.

Din nefericire, nu a existat un răspuns în timp util și pe scară largă la atacul terorist asupra centralei hidroelectrice Nova Kahovka. Iar acest lucru poate inspira Kremlinul pentru un nou rău. Este de datoria tuturor celor din lume să îl oprească. Nimeni nu poate sta deoparte, pentru că radiațiile nu iartă pe nimeni”, a explicat președintele Ucrainei.