Cesiu radioactiv a fost detectat sâmbătă în apropierea centralei nucleare de lângă Fukushima, confruntată cu o serie de probleme după cutremurul de pământ, informează agenţia niponă Kyodo, citând NISA.
Ryohei Shiomi, un oficial din cadrul NISA a declarat că se fac verificări pentru a se constata dacă a avut loc o astfel de fuziune la instalaţia Fukushima Daiich, care şi-a pierdut capacitatea de răcire în urma cutremurului, informează Associated Press.

Shiomi a spus că, chiar dacă a existat o fuziune, aceasta nu va afecta oamenii pe o rază de 10 km. Cei mai mulţi dintre cei 51.000 de locuitori de pe această rază au fost evacuaţi, a precizat oficialul.

Sâmbătă dimineaţa, Japonia a declarat starea de urgenţă pentru cinci reactoare nucleare de la două centrale după ce unităţile şi-au pierdut capacitatea de răcire.

Operatorii de la reactorul 1 de la Fukushima Daiichi au luat măsuri pentru a scădea căldura şi presiunea din interiorul reactorului după ce s-a întrerupt electricitatea iar generatoarele de urgenţă au fost dezactivate, afectând sistemul de răcire principal.

Potrivit agenţiei nipone Kyodo, chiar înainte ca Tokyo Electric Power Co (TEPCO) să reuşească să reducă presiunea, ceea ce implică eliberarea de vapori ce ar include probabil materiale radioactive, radiaţiile au crescut la un nivel neobişnuit la reactorul numărul 1 de la Fukushima şi în apropiere de acesta.

Conform NISA, oficialii TEPCO a întâmpinat dificultăţi în deschiderea unei valve pentru a elibera presiunea din cauza nivelului de radioactivitate ridicat, în timp ce evacuarea locuitorilor din vecinătate nu a fost încă finalizată.

Kyodo precizează că la reactorul numărul 1 cantitatea de radiaţii a ajuns la circa de 1.000 de ori nivelul normal, în camera de control, şi de 70 de ori nivelul normal lângă poarta principală a instalaţiei. Este pentru prima dată când o scurgere radioactivă externă a fost confirmată după dezastru, relevă agenţia niponă.

Astfel, primul ministru nipon Naoto Kan a decretat stare de alertă nucleară, dispunând evacuarea populaţiei pe o rază de 10 km din jurul centralei nucleare de la Fukushima, relatează Sky News. Compania energetică Tokyo Electric Power Co, operatorul centralei, nu a exclus posibilitatea unor astfel de scurgeri.

Noul ordin de evacuare intervine după ce premierul dispusese vineri evacuarea locuitorilor pe o rază de trei kilometri de centrala nucleară.

Conform unei ştiri anterioare, transmise de Kyodo, autorităţile nipone intenţionează să elibereze vapori slab-radioactivi în aer pentru a stopa creşterea presiunii în unul din reactoarele centralei, la care sistemul de răcire a fost afectat în urma devastatorului cutremur de pământ din ajun.
Sursa: Agerpres