După o nouă pană de curent la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut apel la crearea unei zone de protecţie.
Centrala de la Zaporojie s-a bazat pe generatoarele diesel
Forţele armate ruse au bombardat, joi, 9 martie, mai multe oraşe ucrainene, care a generat moartea a cel puţin şase civili şi a lăsat fără electricitate zone mari din Ucraina, dar şi cea mai mare centrală nucleară din Europa. Răcirea reactoarelor s-a făcut cu energie electrică obţinută prin generatoare pe diesel.
După ce a avut loc atacul, centrala de la Zaporojie a pierdut toate sursele externe de alimentare cu energie electrică şi s-a bazat pe generatoare diesel, o ultimă linie de apărare pentru a preveni o topire a combustibilului din reactor, a confirmat AIEA.
,,De fiecare dată aruncăm un zar. Şi dacă permitem ca acest lucru să continue într-o zi norocul nostru se va termina” , a ateționat pe un ton dur şeful AIEA.
Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru ultimele întreruperi de curent
Centrala nucleară Zaporojie poate funcţiona cu generatoare diesel timp de 10 zile. Centralele nucleare au nevoie de energie constantă pentru a menține funcționarea sistemelor de răcire şi pentru a evita o topire a nucleului, iar temerile rămân legate de posibilitatea unei catastrofe la centrală.
Ca şi în cazul atacurilor anterioare, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru ultimele întreruperi de curent. Şeful Agenţiei Internaţionalăe pentru Energie Atomică a încercat de mult timp să convingă ambele părţi să ajungă la un consens prin care zona centralelor nucleare să fie în afara zonelor unde se desfăşoară operaţiuni militare.
Ucraina anunță că forțele ruse pregătesc evacuarea civililor din Enerhodar, de lângă Zaporojie
Forțele ruse de ocupație pregătesc o operaţiune de „evacuare” forţată şi „urgentă” în Enerhodar, localitatea în care se află centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa şi aflată în prezent sub monitorizarea Rusiei, a anunţat Centrul Naţional de Rezistenţă al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale ale Armatei Ucrainei, la sfârșitul anului trecut.
„Ocupanţii (n. red. ruşi) se pregătesc pentru evacuarea rezidenţilor Enerhodar. Pentru aceasta, uzina locală de energie nucleară, capturată de ruşi, trebuie să pună la dispoziţie autobuze.”, au declarat sursele citate. Conform Centrului Naţional de Rezistenţă ucrainean, „se plănuieşte transportarea persoanelor (n. red. din această zonă) la (n. red. punctul de trecere al frontierei din) Djankoi (n. red. în Crimeea)”, peninsulă ucraineană ocupată de ruşi în 2014.
„În principiu, ‘evacuarea’ trebuia să fie voluntară, dar, ca de obicei, ocupanţii practică strămutările forţate.”, a mai informat sursa citată. Zaporojie este una din cele patru teritorii ucrainene pe care Rusia le-a anexat unilateral și ilegal după organizarea unor așa-numitor referendumuri, pe care comunitatea internaţională nu le-a recunoscut.
În ciuda faptului că Moscova consideră aceste regiuni, situate în sudul şi estul Ucrainei, drept teritorii ruseşti, Rusia nu a reuşit să controleze în totalitate zonele respective, iar forțele ruse de ocupație au fost nevoite să abandoneze ample porţiuni de teritoriu.