România este în alertă maximă după ce anumite informații venite din Ucraina indică că rușii au pus, din nou, ochii pe cea mai mare centrală nucleară din Europa. Direcția principală de informații a transmis că trupele rusești de ocupație vor încerca să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Zaporojie. Rușii au în plan să încercuiască unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei.
Cel care a făcut teribilul anunț este ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Anna Malyar. Ea a dat mai multe detalii despre ce urmărește Rusia, în timpul unei conferințe de presă.
Rusia va ataca în forță în direcția Zaporojie
„Pe direcțiile Zaporojie și Novopavlovsk, nu este exclus ca inamicul să desfășoare operațiuni ofensive în direcția Zaporojie sau să facă un ocol în direcția Velikaya Novoselovka-Pokrovskoye, evident cu scopul de a încercui unitățile noastre. De asemenea, nu este exclus ca, în acest scop, unitățile forțelor de ocupație rusești din direcția indicată să fie întărite cu cel puțin 5 grupuri tactice de batalioane”, a subliniat Malyar, potrivit presei din Ucraina.
Ministrul adjunct al apărării din Ucraina a spus că în direcțiile Krivoy Rog și Nikolaev, rușii vor încerca să dețină teritoriile ocupate din partea de dreapta a regiunii Herson și să efectueze operațiuni de sabotaj și recunoaștere pe coasta regiunilor Odesa și Nikolav.
UE a cerut Rusiei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor ţării
Amintim că în luna aprilie, în plin război în Ucraina, UE a cerut Rusiei să se abţină de la orice acţiune împotriva instalaţiilor ţării. Mai exact, Uniunea a avertizat împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani după explozia de la Cernobîl, din cauza ofensivei ruseşti. Bruxelles-ul a cerut Moscovei să se abţină de la orice acţiune contra instalaţiilor din ţară.
„Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol siguranţa nucleară a continentului nostru”, au avertizat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisara pentru energie, Kadri Simson, într-o declaraţie comună. Cei doi oficiali europeni au acuzat forţele ruse că au „avariat imprudent instalaţiile” centralelor nucleare atacate.
„Cu ocazia aniversării accidentului de la Cernobîl din 1986, reiterăm cea mai mare îngrijorare a noastră privind riscurile pentru siguranţa şi securitatea nucleare produse de recentele acţiuni ale Rusiei la centrala de la Cernobîl”, au insistat ei.
Ucraina are 15 reactoare în patru centrale în activitate, în afara depozitelor de deşeuri ca cel de la Cernobîl. Un atac iminent al Rusiei în Zaporojie este considerat o catastrofă pentru că aici se găsește una dintre marile centrale nucleare ale lumii.