În urma controalelor făcute de inspectorii ANSVSA săptămâna trecută, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au fost constatate numeroase probleme. Au fost aplicate zeci de amenzi contravenţionale, care s-au ridicat la o sumă totală consistentă, iar două unităţi au fost închise.
ANSVSA a prezentat bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2019 pentru săptămâna trecută, adică în perioada 05 – 11 august.
Medicii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat 239 de unități în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Controalele au vizat: 167 de unități de alimentație publică, 3 pizzerii, 5 cantine, 2 cofetării/patiserii, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 42 de magazine alimentare, 2 supermarket-uri, 1 depozit alimentar, 2 unități de procesare lapte și o unitate de produse congelate.
În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:
– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 37 de unități, respectiv 13 restaurante, 6 unități tip fast – food, 6 unități tip bufet, 1 rulotă, 3 magazine alimentare, 3 baruri, 4 laboratoare cofetărie/patiserie și 1 unitate procesare lapte, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 351.000 de lei. Totodată, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru o unitate de procesare lapte și o unitate tip fast-food.
De asemenea, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800 826 787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.