Pericol pe litoral pentru turiști! Unităţi alimentare închise şi amenzi de sute de mii de lei

În urma controalelor făcute de inspectorii ANSVSA săptămâna trecută, în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019, au fost constatate numeroase probleme. Au fost aplicate zeci de amenzi contravenţionale, care s-au ridicat la o sumă totală consistentă, iar două unităţi au fost închise.

ANSVSA a prezentat bilanţul activităţii Comandamentului Sezon Estival 2019 pentru săptămâna trecută, adică în perioada 05 – 11 august.

Medicii care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 au verificat 239 de unități în cele 7 zone de interes turistic – Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia. Controalele au vizat: 167 de unități de alimentație publică, 3 pizzerii, 5 cantine, 2 cofetării/patiserii, 14 laboratoare de cofetărie/patiserie, 42 de magazine alimentare, 2 supermarket-uri, 1 depozit alimentar, 2 unități de procesare lapte și o unitate de produse congelate.

În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:

–  manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;

– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;

– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;

– nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.

Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, 37 de unități, respectiv 13 restaurante, 6 unități tip fast – food, 6 unități tip bufet, 1 rulotă, 3 magazine alimentare, 3 baruri, 4 laboratoare cofetărie/patiserie și 1 unitate procesare lapte, au fost sancţionate contravenţional, cu amenzi în valoare de 351.000 de lei. Totodată, au fost emise 2 Ordonanțe de suspendare temporară a activității pentru o unitate de procesare lapte și o unitate tip fast-food.

De asemenea, ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor. Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800 826 787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.