Peste 60% din maşinile second-hand propuse pentru vânzare şi verificate pentru aflarea istoricului de daune de compania InspectorAuto.ro în intervalul ianuarie-august 2019 au avut cel puţin o daună ascunsă, potrivit informaţiilor publicate joi de compania citată.

Potrivit raportului, în Romania încă se vând maşini cu daune majore, întrucât majoritatea românilor se limitează la verificarea kilometrajului, fără să verifice şi situaţia daunelor ascunse.

Rata de daunalitate per maşină constatată în activitatea firmei InspectorAuto.ro este de 3,19 daune pe fiecare maşină, conform raportului. De asemenea, valoarea medie de reparaţie a maşinilor cu daune a fost de 6.600 euro.

Din totalul autoturismelor pentru care s-a verificat istoricul de daune în perioada indicată, 18% au avut daune majore, a căror valoare de reparaţie a fost de peste 10.000 euro, precizează compania.

Printre cele mai grave daune descoperite la maşini verificate de InspectorAuto.ro se numără un BMW X5 fabricat în 2008, considerat daună totală, întrucât în anul 2014 devizul de reparaţie a depăşit 22.000 euro, sau un Audi A8 fabricat în 2010, care a fost cel mai probabil daună totală în 2015, cu o estimare de reparaţie în valoare de 215.000 lei (45.200 euro).

Compania care a realizat studiul recomandă verificarea maşinilor rulate înainte de cumpărare pentru a evita situaţiile în care o maşină care pare în stare foarte bună ascunde daune majore sau chiar un istoric de daună totală. Sursa aminteşte că, în contextul achiziţionării unei maşini second-hand, anumite probleme sunt acceptabile şi ar trebui incluse la uzura normală a maşinii, dar alte probleme pot fi ascunse şi pot reprezenta avarii majore.

Firma autoare a raportului se prezintă drept cel mai mare site care oferă cumpărătorilor potenţiali istoricul de incidente pentru maşinile din Romania. Compania oferă istoricul de kilometri şi daune al unei maşini second-hand pe baza seriei de şasiu şi are o bază de date de peste 7 milioane de înregistrări.