Serviciile de informaţii norvegiene au avertizat luni împotriva gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, ale cărui legături cu regimul de la Beijing suscită îngrijorări în materie de securitate, informează AFP.

‘Trebuie să fim atenţi la Huawei ca actor şi la faptul că distanţa este scurtă între un actor comercial precum Huawei şi regimul chinez’, a declarat şefa Serviciului de informaţii interne norvegiene (PST), Benedicte Björnland, prezentând un raport de evaluare a riscurilor pentru anul 2019, scrie agerpres.ro.

‘Un actor precum Huawei va fi vulnerabil la influenţele ţării sale de origine atât timp cât China are o lege privind serviciile de informaţii care obligă persoanele, entităţile şi companiile private să coopereze cu China’, a afirmat ea.

În Norvegia, principalii operatori de telecomunicaţii Telenor şi Telia, care s-au echipat deja cu dispozitive de la Huawei pentru reţelele lor 4G, se pregătesc în prezent pentru implementarea 5G.

Dacă mai multe ţări, precum SUA, au interzis echipamentele Huawei pentru 5G din motive de securitate, regatul scandinav ia în calcul măsuri de reducere a vulnerabilităţii sale.

‘În ceea ce ne priveşte, este vorba de instituirea unui cadru de reglementare care să protejeze ceea ce poate fi o infrastructură critică’, a comentat ministrul norvegian al justiţiei, Tor Mikkel Wara, la aceeaşi conferinţă de presă. ‘Cum va arăta acest cadru de reglementare şi ce va include el, la aceasta lucrăm în prezent’, a spus ministrul.

Norvegia este cu atât mai prudentă în această chestiune, cu cât deja şi-a atras indignarea Chinei după atribuirea în 2010 a premiului Nobel pentru pace opozantului chinez Liu Xiaobo, care a dus la represalii diplomatice şi comerciale durabile din partea Beijingului.

Potrivit unei analize interne a grupului german Deutsche Telekom AG, preluată de Bloomberg și citată de Agerpres, există îngrijorări legate de securitatea utilizatorilor de telefoane mobile.

 

Europa ar rămâne în urma Statelor Unite şi a Chinei în cursa pentru introducerea noii generaţii de reţele de telefonie mobilă 5G, în cazul în care guvernele europene vor adopta interdicţii care să vizeze producătorul chinez de echipamente Huawei Technologies Co.

Vizată direct este directoarea financiară a firmei, care este fiica fondatorului. Ea a fost reţinută la finalul anului trecut, în Canada. Departamentul american de Justiţie urmează să-i ceară extrădarea în Statele Unite, demers ce are toate şansele să agraveze şi mai mult relaţiile cu China, deja încordate.

Compania Huawei este acuzată că s-a folosit de o firmă fantomă ca să facă afaceri în Iran, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. De asemenea, mai este acuzată şi de furtul unor informaţi secrete, referitoare la un robot, de la o firmă americană de telecomunicaţii, subsidiara unei companii germane.

Cu o cifră de afaceri de 93 de miliarde de dolari în 2017, Huawei este cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, dar guvernele din mai multe ţări sunt îngrijorate că autorităţile de la Beijing ar putea utiliza infrastructurile produse de Huawei pentru spionaj.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, oficialii de la Deutsche Telekom au avertizat că eliminarea Huawei de pe lista furnizorilor de echipamente pentru reţelele 5G ar întârzia lansarea acestei noi tehnologii cu cel puţin doi ani.

În analiza sa internă, Deutsche Telekom susţine că reţelele 5G trebuie construite pe baza actualei infrastructuri 4G, care se bazează deja în mare parte pe echipamente Huawei. În aceste condiţii, dacă echipamentele Huawei vor fi interzise în totalitate, companiile de telefonie vor fi forţate să elimine toate echipamentele furnizate anterior de firma chineză, ceea ce ar putea costa industria de telefonie multe miliarde de euro, susţin sursele.

Guvernele din Germania şi alte state europene analizează dacă să introducă sau nu restricţii împotriva echipamentelor Huawei. Aceasta, în condiţiile în care, luni, Statele Unite au anunţat o lungă listă de capete de acuzare împotriva responsabilei grupului Huawei, aflată în centrul unei dispute diplomatico-judiciare, dar şi a gigantului chinez din domeniul telecomunicaţiilor, în două dosare care riscă să crească tensiunile dintre Washington şi Beijing.

 

Analiza internă realizată de Deutsche Telekom arată starea de nervozitate care există în industria de telecomunicaţii cu privire la măsurile guvernelor care ar putea perturba planurile operatorilor privind introducerea noilor reţele 5G. Huawei a devenit un furnizor important pentru operatorii europeni de telefonie, pe măsură ce aceştia se pregătesc să cheltuiască miliarde de euro pentru lansarea de reţele 5G.

Eliminarea echipamentelor Huawei din Europa nu va fi uşor de făcut, întrucât majoritatea operatorilor de telefonie a comandat echipamente de la firma chineză. Deutsche Telekom a instalat sisteme Huawei în câteva dintre miile sale de turnuri de telefonie mobilă. În plus, tehnologia firmei chineze formează coloana vertebrală pentru unele din produsele cloud ale grupului german.

Săptămâna trecută, grupul britanic Vodafone, al doilea mare operator mondial de telefonie mobilă, a anunţat că va lua o „pauză” cu introducerea de echipamente Huawei în centrul reţelelor sale, până când ţările occidentale îşi vor soluţiona îngrijorările cu privire la activităţile grupului chinez. Directorul general de la Vodafone, Nick Read, a declarat vineri că dezbaterile cu privire la Huawei se desfăşoară la un nivel „mult prea simplist”, adăugând că grupul chinez este un jucător important pe piaţa echipamentelor de telecomunicaţii, dominată de trei companii (Huawei, Nokia şi Ericsson).