Descoperirile au implicații majore în ceea ce privește sănătatea, deoarece substanța toxică ar putea declanșa apariția multor boli cronice.
Mașinile de spălat vase comerciale sunt utilizate pe scară largă în restaurante sau în gospodării la spălarea farfuriilor, paharelor și tacâmurilor. Un ciclu tipic la aceste mașini implică circularea apei calde și a detergentului timp de aproximativ 60 de secunde la o presiune ridicată. În al doilea ciclu de spălare și uscare de 60 de secunde, se aplică apă și un agent de clătire.
Acest studiu a descoperit că multe astfel de mașini nu au un ciclu de spălare suplimentar pentru a îndepărta agentul de clătire rămas, permițând substanțelor potențial toxice să rămână pe vase. Când vasele sunt folosite din nou, reziduurile chimice uscate pot ajunge cu ușurință în tractul gastrointestinal, susține TheBrighterSide.
Efectul detergenților și agenților de clătire asupra barierei epiteliale din intestin
Echipa de cercetare condusă de Cezmi Akdis, profesor de alergologie experimentală și imunologie, a investigat efectul componentelor detergenților și agenților de clătire asupra barierei epiteliale din intestin. Bariera epitelială este stratul de celule care căptușește tractul intestinal și controlează ceea ce intră în organism.
Un ”defect” în această barieră este asociat cu afecțiuni precum alergiile alimentare, gastrita, diabetul, obezitatea, ciroza hepatică, artrita reumatoidă, scleroza multiplă, tulburările din spectrul autismului, depresia cronică și Alzheimer.
Pentru a efectua studiul, s-au folosit organoizi intestinali umani și celule intestinale pe microcipuri, o tehnologie recent dezvoltată. Țesutul formează un grup tridimensional de celule, asemănător cu epiteliul intestinal la om.
Dozele mari de agenți de clătire au ucis celulele epiteliale intestinale
Echipa a folosit diverse metode biomoleculare pentru a analiza efectul pe care detergenții comerciali și agenții de clătire îl au asupra acestor celule. Au diluat aceste substanțe pentru a reflecta cantitățile care ar fi prezente pe vasele uscate (1:10.000 până la 1:40.000).
Studiul a constatat că dozele mari de agenți de clătire au ucis celulele epiteliale intestinale, iar dozele mai mici le-au făcut mai permeabile. De asemenea, cercetătorii au observat activarea mai multor gene și proteine de semnalizare celulară care ar putea declanșa răspunsuri inflamatorii.
O analiză mai detaliată a arătat că o componentă a agentului de clătire – etoxilatul de alcool – a fost responsabilă pentru această reacție.
De vină este o componentă a agentului de clătire, etoxilatul de alcool
Cercetătorii avertizează că acest efect ar putea marca începutul distrugerii stratului epitelial al intestinului și ar putea declanșa apariția multor boli cronice. „Este important ca publicul să fie informat despre acest risc, deoarece etoxilații de alcool par să fie folosiți în mod obișnuit în mașinile de spălat vase comerciale”, a declarat Akdis.
Legătura dintre barierele epiteliale defecte și bolile cronice a fost explorată în numeroase studii. După cum explică Akdis, mulți aditivi și substanțe chimice pe care le întâlnim în viața de zi cu zi pot deteriora aceste straturi.
„Putem să presupunem că barierele epiteliale defecte joacă un rol în declanșarea apariției a zeci de boli cronice”, spune el. Această legătură este explicată de ipoteza barierei epiteliale, pe care Akdis a analizat-o în cei peste 20 de ani de cercetare în acest domeniu.