Cel mai recent studiu sugerează că expunerea la lumină artificială, după miezul nopții, poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Cum ne afectează sănătatea lumina emisă de telefoanele mobile

Cercetarea a fost efectuată în rândul a aproape 85.000 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, care au purtat dispozitive la încheietura mâinii, zi și noapte, timp de o săptămână, pentru a urmări expunerea lor la diferite niveluri de lumină, potrivit Sciencealert.

Ca parte a experimentului Biobank din Marea Britanie, starea de sănătate a cohortei a fost urmărită timp de nouă ani. Voluntarii care mai târziu au dezvoltat diabet de tip 2 au fost mai expuși la lumină între orele 12:30 și 6:00, în timpul perioadei de studiu de o săptămână.

Risc cu 67% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2

Rezultatele nu dovedesc cauza și efectul, dar dezvăluie o relație dependentă între lumina strălucitoare în mijlocul nopții și riscul unei tulburări metabolice.

10% dintre participanți care au fost expuși la lumină pe timpul nopții au avut un risc cu până la 67 la sută mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetările sugerează că expunerea la lumină artificială pe timp de noapte, fie că este lumina galbenă de la lampa de citit sau lumina albastră de la smartphone sau televizor, poate îngreuna adormirea. Chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare modelele de somn și durata, rezultatele au susținut acest lucru, sugerând că un alt mecanism se află la mijloc.

apple, telefon mobil
SURSA FOTO: Pexels

Lumina emisă de telefon păcăleşte creierul

Medicii explică faptul că lumina emisă de telefon păcăleşte creierul să creadă că ne aflăm în timpul zilei.

Creierul nu produce melatonină, hormonul somnului, şi astfel persoana în cauză adoarme greu şi nu are un somn odihnitor, ceea ce poate genera numeroase alte probleme de sănătate.

Alți posibili factori, cum ar fi sexul unei persoane, riscul genetic pentru diabet, dieta, activitatea fizică, expunerea la lumina zilei, fumatul sau consumul de alcool, nu au avut nici un impact asupra rezultatelor.

„Sfătuind oamenii să evite lumina pe timpul nopții este o recomandare simplă și eficientă din punctul de vedere al costurilor, care poate ușura povara sănătății globale privind diabetul de tip 2”, concluzionează autorii studiului, cercetătorii de la Universitatea Monash din Australia.

Studii observaționale au legat lumina artificială pe timp de noapte de rezistența la insulină

Deși nu o vedem, luminile LED sunt dominante în albastru și nu au aproape deloc roșu în ele. Expunerea pe termen lung la lumina albastră este potențial toxică. Lumina albastră are un impact negativ asupra fiziologiei și poate conduce la dereglări ale glicemiei care, pe termen lung, pot contribui la diabet și submina durata de viață, spun experții.

În trecut, alte studii observaționale au legat lumina artificială pe timp de noapte de rezistența la insulină, dar aceste experimente nu au măsurat sursele de lumină artificială din interior pentru o perioadă lungă de timp.

Dovezile emergente pe animale și oameni sugerează că expunerea la lumină artificială poate perturba ritmurile circadiene, ceea ce duce la o toleranță redusă la glucoză, secreție alterată de insulină și creștere în greutate – toate acestea fiind legate de un risc crescut de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2.