Pericolul ascuns care ne pândește. Telefoanele provoacă daune grave. Copiii sunt cei mai expuși

Copiii sunt cei mai expuşi la efectele nocive cauzate de folosirea excesivă a telefonului mobil, a subliniat cunoscutul medic Codruţ Sarafoleanu, şeful Secţiei ORL la Spitalul Clinic „Sf. Maria”, potrivit Agerpres.

„Există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există încă nişte date concrete sau studii care să certifice acest lucru (…). Copiii sunt cei mai expuşi şi undele radio pot favoriza, aici studiile sunt clare, apariţia neoplasmelor.

Expunerile pot să aibă loc şi în timpul dezvoltării fetale, dacă mămica doarme cu tableta pe abdomen, sau chiar în copilăria timpurie, pentru că ştim foarte clar că chiar de la 2 ani copiii folosesc telefoanele şi tableta şi atunci e clar că pot să existe leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni, care au impact mult mai mic la adulţi”, a explicat Sarafoleanu.

Pentru diminuarea acestor efecte, doctorul Sarafoleanu a recomandat ţinerea telefonului cât mai departe de corp, folosirea căştilor fără fir, dar şi reducerea conversaţiilor ca durată de timp.

Cum se pot diminua efectele nocive ale smartphone-ului

Sarafoleanu a declarat că ar fi ideal să evităm să dormim cu telefonul mobil lângă cap sau în pat. A subliniat importanța utilizării căștilor fără fir atunci când este posibil, recomandând în același timp să limităm durata conversațiilor. De asemenea, a sfătuit să evităm utilizarea telefonului mobil atunci când semnalul este slab, deoarece în aceste situații expunerea la unde electromagnetice este mai mare. A adăugat că este preferabil să alegem dispozitive cu o rată de absorbție mai mică a radiațiilor.

În legătură cu utilizarea excesivă a telefonului mobil, medicul a avertizat asupra riscurilor de rănire care pot apărea din cauza neatenției în timpul utilizării acestuia, precum și asupra problemelor legate de traumatismul sonor cauzat de nivelurile sonore ridicate ale căștilor. A menționat că au fost raportate multe cazuri de traume în sfera ORL din cauza exploziei căștilor sau telefoanelor mobile și din cauza accidentărilor asociate cu neatenția în utilizarea telefoanelor, cele mai frecvente accidente având loc în timpul condusului sau în timpul plimbărilor.

Sarafoleanu a subliniat, de asemenea, că expunerea la un volum de sunet mai mare de 60 de decibeli pentru mai mult de o oră pe zi poate provoca leziuni permanente ale urechii interne, ceea ce poate afecta semnificativ pragul auditiv. Acest lucru este important de avut în vedere pentru a preveni deteriorarea permanentă a auzului, în special în contextul utilizării frecvente a căștilor la un volum ridicat.