Moda nebună a tatuajelor din ultimii ani a fost alimentată de nenumărate vedete, precum Angelina Jolie şi David Beckham, dar acum experţii avertizează că produsele chimice folosite în Europa un un nivel alarmant de toxicitate.
Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a realizat un amplu studiu care prezintă o serie de recomandări pentru utilizatorii de tatuaje, specificând faptul că cerneala folosită pentru realizarea desenelor şi a simbolurilor poate avea efecte dăunătoare asupra epidermei şi poate produse reacţii alergice severe pe o durată de câţiva ani, crescând astfel riscul de de cancer. De asemenea, poate afecta fertilitatea, dar şi dezvoltarea copiilor.
”Uniunea Europeană restricţionează substanţele chimice periculoase conţinute în cerneala de tatuaje şi în cerneala pentru machiaj permanent, pentru a spori nivelul de protecţie prin garantarea faptului că ele sunt sigure pentru injectarea sub piele”, a declarat o sursă din cadrul executivului comunitar. Potrivit Agerpres, statele membre ale UE urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în luna februarie.
Restricţiile, care vizează peste 4.000 de substanţe folosite în cerneala pentru tatuaje şi cerneala pentru machiaj permanent, au fost propuse de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), ce are sediul la Helsinki.
Aceste substanţe, printre care pigmenţii blue-15 şi green-7, sunt deja supuse unor restricţii în conformitate cu regulile UE privind produsele cosmetice, a explicat un purtător de cuvânt al ECHA. ”Dacă ele nu sunt autorizate pentru a fi folosite pe piele, ele nu ar trebui să fie permise pentru a fi utilizate nici sub piele”, a adăugat acesta.
ECHA a menţionat că pigmenţii folosiţi în cerneala de tatuaje nu sunt produşi în mod specific în acest scop, au adesea o puritate scăzută şi pot conţine substanţe periculoase.
Proteste masive în mediul online
O petiţie deschisă în Germania de artistul tatuator Jorn Elsenbruch împotriva unei astfel de interdicţii a strâns deja 100.000 de semnături, inclusiv din partea unor jucători de fotbal cunoscuţi. Petiţia cere parlamentului federal german să împiedice intrarea în vigoare a planificatei interdicţii europene.
”O viaţă fără tatuaje ar putea deveni în curând realitate”, a afirmat Jorn Elsenbruch, care a subliniat că interdicţia ar viza majoritatea culorilor folosite în tatuaje şi ar putea forţa saloanele de tatuaj să se orienteze spre piaţa ilegală.
Pericole multiple
Cercetătorii avertizează că, în unele cazuri, la fel ca şi pigmenţii tatuajului, resturile metalice foarte fine din acul cu care se fac desenele pe piele pot provoca, în timp, o serie de simptome similare cu cele întâlnite în caz de limfom sau melanom.
Potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate „Particle and Fibre Toxicology”, nanoparticulele sunt potenţial mult mai agresive faţă de organismul uman deoarece ocupă o suprafaţă mai mare pe piele şi pot elibera mai multe componente toxice.
Oamenii de ştiinţă au studiat aceste efecte nocive cu ajutorul unui echipament special cu raze X, descoperind în urma unei scanări fluorescente inclusiv particule de dioxid de titan, un pigment artificial folosit ca să albească culorile tatuajului, care la rândul său are potenţial toxic prin facilitarea unei absorţii sporite a nanoparticulelor metalice din acul folosit la manoperă.
De ce își fac oamenii tatuaje?
”După părerea mea există trei tipuri de oameni care își fac tatuaje: Cei care nu știu ce vor și își fac doar pentru că sunt la modă, cei care vor să își exprime personalitatea, trăirile, momentele importante din viață, sentimente, familie, printr-un desen, de asemenea mai sunt și cei care vor doar să pară ceva mai duri, printr-o modificare corporală”, potrivit tattoo-artistului Bîndar Ion.
Dacă în trecut eliminarea unui tatuaj se făcea pe cale chirurgicală, în prezent medicii au la îndemână laserul Q-switched, însă nici cu ajutorul acestuia ştergerea lor nu este o procedură uşoară, iar rezultatele variază de la o persoană la alta.