Pericol pentru cei care au telefoane mobile

Pericol pentru cei care au telefoane mobile. Teoria conform căreia lumina albastră a ecranelor ne împiedică să adormim este, în esență, un mit, dar unul foarte convingător. Iată ce se întâmplă cu adevărat. Se spune că lumina strălucitoare și albastră a ecranelor ne împiedică să adormim ușor. Se mai spune să evităm să folosim telefoanele înainte de culcare sau să punem telefoanele pe „modul de noapte” pentru a reduce expunerea la lumina albastră.

Iată ce spune, de fapt, știința despre impactul luminii strălucitoare, albastre asupra somnului. Experții citați de NZHerașd au făcut o descoperire uimitoare. Când grupul de experți în somn din Suedia, Australia și Israel a comparat studii științifice care au testat direct acest lucru, s-a constatat că impactul general a fost aproape zero. Somnul a fost întrerupt, în medie, cu mai puțin de trei minute.

Relația dintre tehnologie și somn este complexă și poate merge în ambele sensuri

Ei au descoperit o imagine mai nuanțată în ceea ce privește tehnologia și somnul. Experții au adunat dovezi din 73 de studii independente, cu un total de 113.370 de participanți de toate vârstele, analizând diverși factori care leagă utilizarea tehnologiei și somnul. Ei au găsit o legătură între utilizarea tehnologiei și somn, dar nici pe departe una la care ne gândim.

De asemenea, au descoperit că, uneori, utilizarea tehnologiei poate duce la un somn prost. Și adesea un somn prost poate duce la o utilizare mai mare a tehnologiei. Cu alte cuvinte, relația dintre tehnologie și somn este complexă și poate merge în ambele sensuri.

Cum ar trebui tehnologia să dăuneze somnului?

Se spune ca tehnologia afectează somnul în mai multe moduri. Dar experții susțin că au descoperit următoarele:

Lumina strălucitoare a ecranului – în 11 studii experimentale, persoanele care au folosit un ecran luminos care emite lumină albastră înainte de culcare au adormit în medie doar 2,7 minute mai târziu.

În unele studii, oamenii au dormit mai bine după ce au folosit un ecran luminos. Concluzia lor a fost că nu există un impact semnificativ al luminii strălucitoare a ecranului asupra altor caracteristici ale somnului, inclusiv asupra cantității totale sau calității somnului.

Excitarea este un rezultat al faptului că oamenii devin mai atenți în funcție de ceea ce fac pe dispozitiv. În șapte studii, persoanele care s-au implicat în conținut mai alert sau „incitant” (de exemplu, jocuri video) au pierdut în medie doar aproximativ 3,5 minute de somn, în comparație cu cei care s-au implicat în ceva mai puțin interesant (de exemplu, știri TV). Astfel, contrar a ceea ce credem, conținutul tehnologiei nu afectează somnul atât de mult.

Experții au mai constatat că întreruperea somnului pe timp de noapte (de exemplu, dacă suntem treziți de mesaje text) și deplasarea somnului (folosirea tehnologiei peste timpul în care am putea dormi) pot duce la pierderea somnului.

Deci, în timp ce utilizarea tehnologiei a fost legată de un somn mai redus în aceste cazuri, acest lucru nu a fost legat de expunerea la lumina albastră strălucitoare a ecranelor înainte de culcare.

Și atunci, de ce se dă vina pe lumina albastră?

Teoria luminii albastre implică melatonina, un hormon care reglează somnul. În timpul zilei, suntem expuși la lumină naturală strălucitoare, care conține o cantitate mare de lumină albastră. Această lumină strălucitoare, albastră, activează anumite celule din spatele ochilor noștri, care trimit semnale creierului că e timpul să fim atenți. Dar pe măsură ce lumina scade, noaptea, creierul nostru începe să producă melatonină, făcându-ne să ne simțim somnoroși.

Este logic să se creadă că lumina artificială a dispozitivelor ar putea interfera cu producția de melatonină și astfel poate afecta somnul. Dar studiile arată că ar fi nevoie de niveluri de lumină de aproximativ 1.000-2.000 lux (o măsură a intensității luminii) pentru a avea un impact semnificativ.

Ecranele dispozitivului emit doar aproximativ 80-100 lux. La celălalt capăt al scalei, lumina naturală a soarelui într-o zi însorită oferă aproximativ 100.000 de lux.