Pericol pentru Marea Britanie! Totul depinde de românii care lucrează acolo. Se anunță colapsul de după BREXIT

România are în vedere începerea unor negocieri bilaterale cu Regatul Unit, în cadrul parteneriatului strategic existent între cele două ţări. Teodor Meleșcanu, ministrul român de externe, a declarat duminică la postul BBC că țara noastră susţine acordul privind Brexitul încheiat între UE şi Regatul Unit, precum şi declaraţia politică privind viitorul cadru al relaţiei lor post-Brexit

”Considerăm că este esenţial pentru statele membre ale UE să existe un acord de retragere care să permită o ieşire ordonată şi predictibilă a Regatului Unit din Uniunea Europeană”, a subliniat şeful diplomaţiei române, adăugând că din punctul de vedere al României este important în perspectivă ca Regatul Unit să rămână cât mai apropiat posibil de UE.

Întrebat dacă, având în vedere Brexitul, este îngrijorat de soarta celor peste 400.000 români aflaţi în Regatul Unit, ministrul Teodor Meleşcanu a amintit de întrevederea avută cu fostul ministru britanic de externe Boris Johnson, care l-a asigurat că românii nu vor fi afectaţi şi i-a dat în acest sens exemplul medicilor şi asistentelor care au venit din România, Johnson afirmând că dacă aceştia ar părăsi Regatul Unit, atunci sistemul de sănătate al acestei ţări ar suferi o lovitură severă.

Întrebat dacă e îngrijorat în privinţa situaţiei românilor din Marea Britanie, în cazul unui ”Brexit greu”, Meleşcanu a declarat:

”Dacă va fi o ieşire grea, va trebui să discutăm. Sunt peste 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, nu sunt turişti, ei contribuie direct la bunăstarea şi dezvoltarea economică a Marii Britanii. Sunt peste 10.000 de români care lucrează în sistemul de sănătate din Marea Britanie, doctori, asistente medicale şi alţii. Ei sunt foarte bine integraţi în societatea britanică şi cred că asta va fi un argument puternic”.

Întrebat dacă România se pregăteşte pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, Meleşcanu a răspuns că România nu priveşte această variantă ca o primă opţiune, dar dacă ea totuşi se va întâmpla va trebui clarificat cum va continua relaţia dintre Regatul Unit şi UE.

”Dacă parlamentul britanic nu va aproba acordul de retragere, va trebui să avem unele consultări cu privire la viziunea britanică despre viitorul relaţiilor dintre Regatul Unit şi UE, ce fel de posibilităţi avem, instituirea de taxe vamale, o zonă de comerţ liber, o piaţa unică, care vor fi relaţiile la capitolul apărare şi securitate”, a explicat ministrul român. 

El a adăugat în acest context că ”în paralel, intenţia noastră este să începem negocierile bilaterale cu Regatul Unit, pentru că noi avem un parteneriat strategic cu Regatul Unit şi ideea noastră este să încercăm să-l transformăm într-un instrument care să creeze bazele cooperării noastre viitoare în toate domeniile, de la politic, apărare, securitate, chestiuni economice, orice, inclusiv cultura, educaţia şi alte domenii de interes pentru România şi Regatul Unit”.