Pericol pentru părinții cu telefoane mobile

Alertă pentru posesorii de telefoane mobile! De la un somn prost până la anxietate, acestea sunt efectele clare ale dependenței copiilor de telefoanele inteligente.

Telefoanele și iPad-urile au devenit pentru mulți copii ”jucării” pe care părinții acceptă să le pună în mâini pentru a-i liniști sau a-i ține ocupați.

Date recente arată că un sfert dintre copiii cu vârsta cuprinsă între cinci și șapte ani dețin propriul smartphone.

Dar, odată cu explozia tehnologiei, au apărut și preocupări tot mai mari cu privire la impactul negativ al telefoanelor asupra copiilor. În Marea Britanie, această problemă a fost dezbătută în Parlament, fiind depus un proiect de lege care avertizează asupra impactului pe care îl au smartphone-urile pentru sănătatea mintală a copiilor, scrie Metro.co.uk.

Probleme grave de sănătate mintală în rândul copiilor și adolescenților

Psihologul clinician Dr. Marianne Trent a declarat pentru Metro că este îngrijorată de utilizarea tehnologiei de către copii, în condițiile în care creierul și controlul impulsurilor lor sunt încă în faza de dezvoltare.

Odată cu creșterea numărului copiilor și adolescenților care ajung să fie tratați pentru afecțiuni grave de sănătate mintală, un studiu realizat la Universitatea din Oxford analizează modul în care telefoanele ar putea contribui la această epidemie.

Profesorul de sănătate cognitivă John Gallacher, care conduce studiului, a declarat pentru Financial Times că rezultatele inițiale au arătat „o relație liniară între ratele mai mari de anxietate și depresie și timpul petrecut pe site-urile de socializare”.

Dr. Trent a descris câteva dintre semnele alarmante care indică în mod clar dependența copiilor de smartphone-uri. El a precizat că, dacă părinții observă aceste șapte semne, ar putea fi timpul să facă unele schimbări.

Care sunt semnele dependenței copiilor de telefoane mobile

Dr. Trent a spus că unul dintre primele semne ale dependenței ar fi dacă restricțiile impuse de părinți în folosirea telefoanelor devin o problemă majoră. Copiii pot intra într-o stare de hiperexcitație sau crize de plâns în încercarea de a recupera dispozitivul.

Dacă acest lucru nu funcționează, pot deveni distanțați și chiar rupți de realitate deoarece sunt „stresați că nu mai au acea conexiune și au așa numita FOMO (frica de a rata).

telefon copii
SURSA FOTO: Dreamstime

Iată care sunt cele șapte semne clare ale dependenței copiilor de telefoane

Agitație în timpul unor activități care nu implică ecranele. Copiii pot avea un sentiment de neliniște și chiar de spaimă, mâinile lor simțindu-se inutile dacă nu butonează telefonul și nu au acces la rețelele de socializare.

Dureri de gât și spate. Adulții pot avea o postură proastă dacă se apleacă pentru a se uita la telefon. Copiii au capul mai greu, iar acest lucru poate avea un impact mai mare asupra mușchilor gâtului și asupra corpului care este în faza de dezvoltare.

Mint când sunt întrebați despre utilizare. Ca și în cazul oricărei dependențe, utilizarea telefonului, fără a recunoaște acest lucru, este un semnal roșu. De exemplu, dacă sunt întrebați dacă au folosit telefonul, pot pretinde că nu l-au folosit sau că nici măcar nu l-au văzut.

Distrași de lucruri. Copiii pot neglija alte domenii ale vieții lor, cum ar fi timpul petrecut în familie, sau pot uita că aveau anumite sarcini de făcut

Somn prost. Folosirea excesivă a telefoanelor poate cauza un somn prost, atât din cauza luminii albastre de pe ecran, cât și din cauza unor notificări care țin copiii treji. Acest lucru le poate afecta activitatea școlară și viața, în general.

Depresie și anxietate. Dependența excesivă de telefoane a fost asociată cu sănătatea mintală precară a tinerilor.

Ce pot face părinții

Primul pas este stabilirea limitelor în privința utilizării tehnologiei, cum ar fi o singură oră în weekend, precum și asigurarea faptului că există alte activități care pot umple golul. ”Nu vrem să fim niște părinți răi, ci să ne ajutăm copiii să profite de alte lucruri din viața reală, despre care poate nici nu știu că există”, explică medicul.