Poliția din Spania ia măsuri împotriva celor care ocupă abuziv casele altora

Oamenii din Spania se confruntă cu un fenomen atipic: ocuparea abuzivă a caselor. Persoane străine intră în casele lor și nu mai vor să plece vreodată. Poliția din Spania a explicat ce trebuie să facă oamenii pentru a nu se trezi cu musafiri nepoftiți:

  • încuie ușa casei tale;
  • menține contactul cu vecinii tăi;
  • nu posta planurile de vacanță pe rețelele sociale și nu lăsa să se înțeleagă că ești absent de acasă;
  • vorbește cu cineva, o persoană de încredere, să ridice corespondența din cutia poștală, să ridice jaluzelele și să aprindă luminile;
  • instalează un sistem de alarmă;
  • dacă detectezi prezența unor persoane ciudate din afara casei tale, sună poliția;
  • dacă observi că există forțări la încuietori sau ferestre, sună poliția;
  • dacă observi fire de silicon, bucăți din plastic/hârtie sau urme ciudate pe ușă sau pe tocul ușii, sună poliția;

Dacă ești victimă, notează datele martorilor care au asistat la ocuparea casei tale, nu întrerupe alimentările cu energie electrică, apă, gaze și nu împiedica intrarea în casa ta a persoanei străine. Dacă ești martor, evită confruntările cu persoana care ocupă casa altcuiva, înregistrează ce vezi dintr-un loc sigur și anunță proprietarul casei, relatează ziarul spaniol Diario de Cádiz.

În Spania, oamenii de peste 65 de ani ar putea rămâne fără permis auto

Președintele Direcției Generale pentru Trafic din Spania, Pere Navarro, a anunțat, luna trecută, că dorește să schimbe Codul Rutier, impunând anumite limite cetățenilor spanioli de peste 65 de ani. Direcția Generală pentru Trafic din Spania se gândește dacă este sau nu convenabil să stabilească o vârstă limită pentru a avea permis auto, în contextul în care, în Spania, nu există o limită de vârstă pentru așa ceva, precum în alte state.

Pere Navarro a recunoscut că el este de acord să fie mai exigent cu oamenii de peste 65 de ani, când vine vorba de reînnoirea permisului lor de conducere. El crede, însă, că nimănui nu ar trebui să i se interzică să conducă o mașină din cauza vârstei, totul depinzând de starea psiho-fizică a fiecărui om în parte.

„Acum, de la vârsta de 65 de ani, reînnoiești permisul pentru încă cinci ani, dar extinderea permisului de conducere pentru cineva care are 90 de ani, timp de cinci ani, mi se pare ciudat”, a zis el, potrivit „El Dia. La Opinion de Tenerife”.

Potrivit sursei citate anterior, s-ar putea ca oamenii de peste 65 de ani să își poată reînnoi permisul auto la fiecare cinci ani. Potrivit unui studiu realizat de Fundația Línea Directă, în colaborare cu Fesvial și Centro Zaragoza, denumit „Peste 65 de ani la volan: pericol real sau mit social?”, șoferii vârstnici nu reprezintă un pericol.

Rata lor de accidente este de patru ori mai mică decât cea a șoferilor sub 25 de ani și mai puțin de jumătate din cea a șoferilor cu vârsta cuprinsă între 35 de ani și 44 de ani pentru că respectă limitele de viteză, nu sunt agresivi la volan și își acceptă propriile limite (auditive și vizuale), motiv pentru care parcurg mai puțini kilometri și evită să conducă noaptea.