Ministrul Finanțelor face apel, indirect, la boicotarea băncilor

Economistul Adrian Negrescu avertizează că Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, face apel indirect la boicotarea băncilor. Oficialul român a afirmat că titlurile de stat sunt mai avantajoase decât depozitele bancare deoarece oferă o dobândă mai mare și nu sunt impozitate, îndemnând astfel populația să le cumpere. În opinia economistului, ministrul Finanțelor ar trebui să se abțină de la a da sfaturi financiare populației.

Prin emisiunile lunare de titluri de stat, Ministerul Finanțelor contribuie la îngroparea pieței financiare din România, un fenomen care poate fi considerat un exemplu al „Crowding Out Effect”. În aceste condiții, nu mai există niciun stimulent pentru a investi la bursă, a deschide un depozit bancar sau a cumpăra ETF-uri, deoarece statul român oferă o dobândă de 7,8%, ceea ce pare tentant.

Acest comportament al statului poate afecta grav stabilitatea financiară a economiei reale. Băncile riscă să fie decapitalizate, să fie nevoite să crească dobânzile și să finanțeze mai puțin mediul privat. În acest context, este posibil ca băncile să aleagă să lucreze exclusiv cu statul.

„Ministrul Finantelor face apel, indirect, la boicotarea bancilor! Dimineata, la Radio Romania, dl. Barna a declarat ca titlurile de stat sunt mai avantajoase decat depozitele bancare, pentru ca ofera o dobanda mai mare si nu sunt impozitate, indemnand populatia sa le cumpere.

In ce tara civilizata ministrul Finantelor isi permite sa dea sfaturi financiare despre ce achizitii poate face populatia? Asta dincolo de ce spuneam, recent, ca prin emisiunile lunare de titluri de stat, M.Finantelor ingroapa, practic, piata financiara din Romania. Ce face statul poate fi incadrat la ,,Crowding Out Effect”.

De ce sa mai investesti la bursa, sa deschizi un depozit la banca, sa cumperi un ETF etc., daca statul roman, in foamea sa uriasa de bani, e dispus sa iti plateasca dobanda de 7,8%? Acest comportament al statului este de natura sa spulbere si bruma de stabilitate financiara din economia reala.

Bancile risca sa fie decapitalizate, sa creasca dobanzile, sa finanteze mai putin mediul privat. Si ele vor alege sa lucreze exclusiv cu statul”, a avertizat economistul pe Facebook.

Ce este „Crowding Out Effect”?

Efectul de „crowding out” este o teorie economică care susține următoarele: creșterea cheltuielilor din sectorul public determină scăderea sau chiar eliminarea cheltuielilor din sectorul privat.

Pentru a cheltui mai mult, guvernul are nevoie de venituri suplimentare. Acesta le obține prin creșterea impozitelor sau prin împrumuturi prin vânzarea de titluri de trezorerie. Creșterea impozitelor poate însemna reducerea veniturilor și a cheltuielilor persoanelor fizice și juridice.

Vânzările de titluri de trezorerie pot crește ratele dobânzilor și costurile împrumuturilor. Aceasta poate reduce cererea de împrumuturi și cheltuielile. În ansamblu, se consideră că aceste activități guvernamentale duc la excluderea cheltuielilor efectuate de persoanele fizice și companiile private.