Finlanda și NATO vor efectua un exercițiu militar comun la finalul lunii aprilie, pe fondul ofensivei Rusiei în Ucraina. De asemenea, premierul finlandez a precizat că aderarea țării la Alianța Nord Atlantică trebuie analizată cu mare atenție.
Marinarii finlandezi se pregătesc alături de NATO. Trei nave de luptă ale Alianței Nord Atlantice au ajuns în Finlanda
Trei nave de război ale NATO au sosit luni în portul Turku, în sud-vestul Finlandei, pentru a se antrena cu marina finlandeză, în timp ce Helsinki ia în considerare posibilitatea de a se alătura alianței conduse de SUA, pe fondul creșterii tensiunilor cu Rusia din cauza Ucrainei.
Nava letonă LVNS Virsaitis și vânătoarele de mine estonă ENS Sakala și olandeză HNLMS Schiedam se vor antrena cu două vânătoare de mine din flota de coastă a Finlandei, au anunțat forțele de apărare finlandeze într-un comunicat.
Exercițiul de două zile, care va începe pe 28 aprilie, va pregăti navele finlandeze pentru a lua parte la forțele de răspuns ale NATO în 2022 și se va concentra pe „contramăsuri împotriva minelor și pe lucrul într-un cadru multinațional”, se arată în comunicatul citat de Reuters.
Premierul finlandez, Sanna Marin, a declarat la 13 aprilie că țara sa va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni cu privire la cererea de aderare la NATO, ceea ce a provocat un răspuns furios din partea Rusiei.
Finlanda și Suedia, țara vecină, sunt parteneri apropiați ai NATO, dar s-au ferit să se alăture alianței cu 30 de membri, fondată în 1949 pentru a contracara Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.
Aderarea la NATO trebuie analizată cu mare atenție
Premierul finlandez a spus că opțiunea de a adera la NATO trebuie analizată cu atenție, dar că totul s-a schimbat de când forțele rusești au invadat Ucraina pe 24 februarie. Finlanda împarte o frontieră terestră de 1.300 km (810 mile) cu Rusia.
„Trebuie să fim pregătiți pentru tot felul de acțiuni din partea Rusiei”, a declarat Marin reporterilor în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez la Stockholm.
„Diferența dintre a fi partener și a fi membru este foarte clară și va rămâne așa. Nu există o altă modalitate de a avea garanții de securitate decât în cadrul disuasiunii și al apărării comune a NATO, așa cum este garantat de articolul 5 al NATO”, a spus ea.
Ea a spus că este important să se ajungă la un consens în Finlanda, care a luptat împotriva invadatorilor sovietici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care de atunci nu s-a aliniat militar, și că partidele politice vor avea discuții interne și în parlament în următoarele săptămâni.
Opinia publică din Finlanda a făcut o întoarcere în ceea ce privește NATO, cel mai recent sondaj realizat de postul privat de televiziune MTV arătând că 68% dintre respondenți sunt în favoarea aderării, iar doar 12% sunt împotrivă.