În această vară, ONU a dat din nou alarma cu privire la imperativul imediat de a lua măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze care provoacă încălzirea globală. Deși se spune că acum e prea târziu pentru a inversa schimbările climatice, țările din întreaga lume își revizuiesc planurile de acțiune climatică.
Pentru a identifica orașul cu cele mai slabe emisii de CO2 din lume, Wall Street Journal a revizuit datele din 2017, disponibile prin intermediul editorului de date Pangea. Datele privind emisiile au fost colectate în fiecare dintre orașele analizate, între anii 2011 și 2017.
Japonia, al cincilea cel mai mare emițător de carbon din lume, și-a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor cu 26% față de nivelurile din 2013, la 1,042 miliarde de tone până în 2030. Concluzia WSJ este acum că orașul care emite cel mai mult CO2 din lume este Tokyo.
– Emisiile totale în 2014: 70,13 milioane de tone de echivalent CO2
– Transport, industrie, deșeuri și centrale electrice locale: 27,61 milioane de tone echivalent CO2
– Energia furnizată de o rețea produsă în afara graniței orașului: 42,52 milioane tone echivalent CO2
– Populația în 2014: 13,5 milioane
Tokyo face progrese mai rapid
În strategiile sale climatice, Tokyo nu diferă foarte mult de alte metropole, luptându-se mai mult cu implementarea, decât cu stabilirea obiectivelor, dar face progrese mai rapid. Orașul promovează utilizarea vehiculelor alimentate cu hidrogen, pentru care apa este singurul produs secundar.
Începând cu anul trecut, Tokyo instalase 19 stații de alimentare cu hidrogen și folosea 70 de autobuze cu celule de combustibil.
Autoritățile nipone s-au angajat anul trecut că Japonia îşi va reduce la zero emisiile de carbon până în 2050, astfel încât marii constructori auto niponi trebuie să îşi pregătească strategii vizând limitarea emisiilor de CO2.