Oamenii așteaptă pe margine ca natura să mai ia o pauză. Următoarele săptămâni vor arăta dacă America va reuși să țină niște alegeri corecte pe fondul probabil al unui al doilea val de pandemie și în condițiile în care cei mai mulți americani consideră că o victorie a celeilalte tabere nu poate avea loc decât prin fraudă. America n-a avut vreodată o repetiție pentru o situație precum aceasta, scri Financial Times.
Nu e un moment bun pentru a face parte din așa-zisa „majoritate epuizată” a țării. Baza electorală a fiecărui partid crede că cealaltă tabără se pregătește să fure alegerile. Democrații au motive bune să creadă că Donald Trump va face votul prin corespondență cât mai dificil cu putință – pe fondul pandemiei. După ce a repetat tot anul că acestea vor fi „cele mai corupte alegeri din istoria țării noastre”, dl Trump și-a pregătit simpatizanții pentru a răspunde la chemarea lui, dacă acel moment va veni. Discuțiile despre un puci al democraților au devenit rutină la organele de presă pro-Trump.
Candidatul democrat Joe Biden a avertizat în două rânduri că dl Trump ar putea „încerca să fure” alegerile din noiembrie. Dl Biden a prezis totodată, întrucâtva pripit, că armata SUA îl va „escorta afară din Casa Albă” dacă el va refuza să-și recunoască înfrângerea. În practică, e greu de crezut că soldații americani vor încălca mai mult de două secole de precedent de neintervenție în treburile civile. O asemenea sarcină ar trebui să cadă în seama Serviciului Secret sau a poliției din Capitol Hill. Dar dl Biden a avut probabil dreptate să facă aluzie că alții, oricine ar fi ei, vor trebui să-i arate dlui Trump ușa.
Cel mai sumbru aspect este acela că ambele extreme se pregătesc pentru niște alegeri măsluite. Această cursă e alimentată de două forțe. Prima este conștientizarea faptului că cealaltă tabără se pregătește de ciocniri violente. Extremiști din miliții și-au făcut apariția în zeci de orașe americane după uciderea lui George Floyd în mai. E evident că există mult mai multe grupări armate de dreapta, și sunt și mai bine pregătite. Dar grupuri de stânga asociate cu Antifa și Black Lives Matter au început să-și încordeze și ele mușchii celui de-al doilea amendament [dreptul constituțional de a fi înarmat – n.trad.].
Dacă dl Trump va pierde votul popular dar va câștiga colegiul electoral, cum s-a întâmplat și în 2016, reacția străzii ar putea fi de data aceasta cu mult mai dramatică. O înfrângere la limită a lui Trump ar avea probabil consecințe și mai grave. Dl Trump a dat de înțeles cu consecvență că-și va scoate oamenii în stradă.
A doua forță o reprezintă natura existențială a acestor alegeri. Americanii văd din ce în ce mai mult scrutinul ca pe o competiție de tipul „totul sau nimic”. Ambele părți cred că o victorie a celeilalte va modifica regulile jocului în favoarea acesteia. Credință întărită de faptul că acesta e un an decenal, ceea ce înseamnă că aceia care vor câștiga datorită unor lideri-locomotivă în statele Americii vor putea modifica granițele circumscripțiilor electorale în favoarea lor pentru următorii 10 ani. Faptul că intelectualii americani sunt acum nostalgici după vremurile în care modificarea granițelor electorale [gerrymandering] era ceva de rutină e o măsură a gradului de toxicitate a actualei situații. Granițele electorale inechitabile sunt una. Sfârșitul Americii așa cum o știm – sau cum ne-o doream – e cam altceva.
Dacă natura se va simți generoasă va amâna, sau anula, ceea ce epidemiologii au numit „Covid 2.0”. Dar, din nefericire, natura exploatează orice breșă pe care i-o lasă omenirea. America intră în toamnă co o rată de bază a infectării de peste 35.000 pe zi și peste 800 de decese zilnic. Nu e nici măcar aproape de curba aplatizată pe care și-o doreau oamenii de știință în momentul în care începe sezonul gripei – iar americanii se retrag înapoi în interior.
Anthony Fauci, epidemiologul șef al Americii și un membru al majorității epuizate, a spus că americanii vor trebui să se „pună la adăpost” iarna aceasta pentru a evita o a doua carantină. Unul dintre cele mai bune institute de prognoză ale țării, Institute for Health Metrics and Evaluation al Universității din Washington, prezice alte 60.000 de decese în SUA până în ziua votului – presupunând că nu se vor ridica noi restricții. Și e una dintre cele mai prudente estimări.
Totul e pregătit pentru o surpriză în octombrie. Ar putea fi dl Trump anunțând un vaccin pentru Covid-19. Sau ar putea fi un război cu Iranul sau chiar o ciocnire cu China. Ce răsturnarea de situație va avea loc nu poate ști nimeni cu exactitate. Dar ceva va fi. Alegeri precum acestea nu se pot termina cu un fâsâit.