Vladimir Putin ar putea înființa o bază militară în Libia

Pericol pentru toată Europa! Președintele rus Vladimir Putin negociază înființarea unei baze militare în Libia, care va reprezenta o amenințare la adresa întregului continent.

Potrivit Bloomberg, se pregătește un acord de apărare între Putin și Khalifa Haftar, comandantul forțelor armate libiene. Aceștia s-au întâlnit la Moscova, la sfârșitul lunii septembrie.

Astfel, Rusia și-ar extinde prezența militară în estul Libiei, ceea ce i-ar oferi un cap de pont semnificativ în pragul sudic al Europei.

Navele de război ar avea voie, așadar, să ancoreze în Tobruk din Libia, situat la doar câteva sute de kilometri peste Marea Mediterană de Grecia și Italia.

A suferit Putin un atac de cord?

În ultima vreme, s-a speculat intens cu privire la starea de sănătate a liderului de la Kremlin. Presa din unele state occidentale a preluat pe nemestecate ultimele informații despre Vladimir Putin. Despre moartea lui Putin, care ar fi suferit un atac de cord. Posturile de știri și unele publicații online din mai multe țări, inclusiv din Regatul Unit, India și Australia, au difuzat informația.

Presa rusă a contracarat imediat aceste afirmații, publicând fotografii cu Vladimir Putin în ziua în care se presupune că ar fi avut atacul de cord. De asemenea, a apărut în imaginile transmise de televiziuni câteva zile mai târziu, participând la un exercițiu militar.

Răspândirea rapidă a informații false ilustrează încă o dată puterea și pericolul schimbului de informații în era rețelelor sociale.

Povestea a început pe contul Telegram ”General SVR”

Canalul pretinde că are mai multe surse în interiorul Kremlinului, în special membri ai SVR, serviciul de informații externe al Rusiei. După lansarea sa în 2020, canalul a câștigat în mod constant popularitate(are în prezent 374.000 de abonați) în special după invazia rusă a Ucrainei. Deși ascensiunea ”General SVR” nu este în totalitate șocantă, având în vedere mediul social media din Rusia, este unică prin frecvența cu care o citează constant sursele occidentale, scrie 19fortyfive.com.

Pe măsură ce Putin și-a întărit puterea, multe surse noi independente au fost forțate să-și închidă porțile sau să părăsească țara. Mass-media condusă de stat a servit drept un atu major pentru Putin. Aplicația de socializare Telegram, practic o versiune criptată a Twitter, a luat locul presei de opoziție și a supraviețuit mai multor încercări de interdicții din partea guvernului rus. Ca atare, este urmărită de mulți din Rusia, ca o sursă de știri de încredere despre conflictul din Ucraina. Mai multe puteți citi aici.