FAO avertizează că epidemia se va răspândi aproape sigur şi în alte ţări asiatice, transmite Reuters.
Primul caz de pestă porcină africană a fost detectat în august în China, fiind afectate 18 ferme sau abatoare din şase provincii, în multe situaţii fiind o distanţă de peste 1.000 de kilometri între focare, a informat FAO.
Carnea de porc fiind un aliment foarte popular în multe ţări asiatice, extinderea virusului către vecinele Chinei este aproape sigură, prin transportarea produselor care conţin carne de porc infectată, avertizează Juan Lubroth, director pe probleme veterinare la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
Răspunsul la această epidemie este extrem de dificil deoarece virusul poate supravieţui luni de zile în produsele din carne, furaje şi lături, precizează FAO.
China a interzis transportul porcilor vii în provinciile unde au fost raportate cazurile de pestă porcină africană, ceea ce a provocat probleme traderilor, a lăsat multe ferme cu stocuri nevândute şi a afectat activitatea abatoarelor.
Preţul cărnii de porc pe piaţa chineză a urcat, pe fondul majorării cererii înaintea săptămânii de vacanţă din octombrie şi a perspectivei recurgerii la importuri.
În România sunt afectate în prezent de pestă porcină africană aproape 200 de localităţi din 12 judeţe (Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi, Ilfov, Buzău şi Giurgiu). Numărul focarelor era de 826 pe data de 6 septembrie, iar cel al porcilor ucişi se apropia 160.000, conform datelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.
Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.
Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.