Atacul Rusiei poate provoca un nou dezastru la Cernobîl, avertizează Ambasada Ucrainei de la București

Ambasada Ucrainei la București a amintit de momentul cumplit din 1986, când lumea a văzut „cel mai mare dezastru tehnologic la Cernobîl”.

„În 1986, lumea a văzut cel mai mare dezastru tehnologic la Chornobyl. Atacul Rusiei împotriva Ucrainei poate provoca un alt dezastru ecologic, mutăndu-și forțele militare la Chornobyl. Dacă Rusia continuă războiul, Chornobyl se poate întâmpla din nou în 2022”, este scris pe pagina de Facebook a Ambasadei Ucrainei la București.

Ucraina anunță că centrala nucleară de la Cernobîl nu a suferit distrugeri

Anterior, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că centralele nucleare operaţionale de pe teritoriul țării funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, potrivit unei notificări trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina.

Precizările AIEA vin în contextul în care, în cursul zilei de joi facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei. Anunțul a fost făcut atunci de un consilier al preşedintelui ucrainean.

O reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Acesta declara joi că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

Totodată, el mai preciza că până acum nu se poate vorbi de pierderi sau distrugeri.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.

Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.