Pericol radioactiv lângă România: „Arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei!” (UPDATE)

cernobil

sursa: captura digi24.ro

Avertismentul a fost lansat de cercetătorul și profesorul ieşean Silviu Gurlui. Acesta a subliniat că „stârnim iadul”, în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, iar întreaga Europă este pusă în pericol din cauza centralei de la Cernobîl.

Stăm pe un butoi cu pulbere! Un fizician român avertizează în legătură cu centrala de la Cernobîl: Stârnim iadul

Update: Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a informat vineri că Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) nu a înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare pentru factorii de mediu din punct de vedere radioactiv, iar valorile nu reprezintă un risc pentru populaţie.

„Având în vedere situaţia actuală pe plan internaţional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor de avertizare/atenţionare pentru factorii de mediu de Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendinţa multianuală de variaţie a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie”, a transmis Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Potrivit ANPM, au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivităţii mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie, valorile obţinute fiind cele normale acestei perioade. Nu a fost pusă în evidenţă prezenţa de radionuclizi artificiali în mediu, au mai spus specialiștii.

Update: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat la informațiile legate de centrala de la Cernobîl.

„Am văzut și eu informațiile din Ucraina. E o creștere locală, din cauza prafului. Dacă ajungem într-o astfel de situație și în România, există instituții care să facă recomandări populației. Deocamdată, părerea mea este că e o speculație”, a declarat Alexandru Rafila.

Update: Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări că nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României. Declarația acestuia a venit după ce agenția nucleară ucraineană a declarat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl.

„Potrivit datelor deținute de autoritățile române, respectiv de CNCAN, nu există o înregistrare de creșteri de radiații pe teritoriul României”, a informat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, în ziua de vineri.

Update: Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat vineri că Rusia va trimite parașutiști pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl, nu departe de capitala ucraineană Kiev. El a mai afirmat că nivelul de radiații la centrală este normal, conform Reuters.

Update: Agenția nucleară ucraineană a confirmat că înregistrează o creștere a nivelului de radiații la Cernobîl, conform Sky News.

Știrea inițială: Potrivit informațiilor transmise de specialistul din Iași, au fost înregistrate schimbări semnificative ale valorilor din jurul centralei din nordul Ucrainei. Astfel, acesta a ajuns la o concluzie îngrijorătoare: radiațiile din jurul centralei de la Cernobîl sunt în creștere.

„Nu ştiu ce este acolo. Nu sunt multe hărţi de poluare radioactivă. Dar aceasta arată clar o creştere semnificativă a radiaţiei în jurul centralei Cernobîl. Judecând după poziţia senzorilor, ar putea fi o zonă mai fierbinte, de aproximativ 30 km în diametru. Sper să fie un accident minor, să nu mai crească şi toţi cei implicaţi în acel areal să fie foarte atenţi. Suntem pe un butoi de pulbere dacă stârnim iadul”, a declarat fizicianul Silviu Gurlui.

Este o adevărată cutie a Pandorei

De asemenea, profesorul a explicat în reactorul 4 de la Cernobîl se află peste 200 de tone de matrice cu uraniu, plutoniu, combustibil lichid şi praf radioactiv.

„Deşi, din 2000, toate cele trei reactoare sunt oprite, iar reactorul 4 e izolat, combustibilului radioactiv există. Ar fi un dezastru ce se poate vedea doar în filmele cele mai înfricoșătoare. Anumite incendii stârnite în vecinătatea reactorului 4, ar produce de asemenea foarte mari probleme prin răspândirea în atmosferă a materialului radioactiv”, a completat specialistul.

Ucraina anunță că centrala nucleară de la Cernobîl nu a suferit distrugeri

Din fericire, temerile referitoare la centrala nucleară de la Cernobîl pot dispărea, în contextul în care aceasta nu a fost distrusă de trupele Rusiei. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a informat că, potrivit unei notificări trimisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nucleare din Ucraina, centralele nucleare operaţionale de pe teritoriul țării  funcţionează în siguranţă şi nu au avut loc „distrugeri” la facilităţile de la fosta centrala nucleară de la Cernobîl, scrie Reuters.

Precizările AIEA vin în contextul în care, în cursul zilei de joi facilităţile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate de forţele ruseşti, după ce Moscova a lansat o invazie de amploare a Ucrainei. Anunțul a fost făcut atunci de un consilier al preşedintelui ucrainean.

O reacție în acest sens a venit și de la directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Acesta declara joi că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel. Totodată, el mai preciza că până acum nu se poate vorbi de pierderi sau distrugeri.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial.

Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.