Pericol de tornadă în România
Pericol de tornadă în România. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că are un nou sistem de radare ultra-performante. Acestea vor putea depista furtunile de la o distanță de 230 de kilometri.
Noul sistem este de mare ajutor, având în vedere că populația va putea fi anunțată mai din timp cu privire la fenomenele meteo extreme. Printre aceste fenomene sunt și tornadele.
Elena Mateescu, directorul ANM, a subliniat că instituția se apropie de finalizarea unuia dintre cele mai importante obiective din cadrul proiectului Inframeteo – modernizarea rețelei de radare meteorologice.
Această etapă implică încheierea lucrărilor din contractul de proiectare și execuție. Acestea vor aduce beneficii semnificative în domeniul monitorizării și gestionării fenomenelor meteorologice extreme.
Luni, 29 aprilie, a avut loc recepția finală a celui de-al șaptelea radar, situat în București. Astfel, a fost completată rețeaua care acoperă întreg teritoriul și necesitățile sale de monitorizare.
„Ne aflam la finalizarea unuia din cele mai importante obiective din cele șapte obiective ale proiectului Inframeteo și anume finalizarea lucrărilor din cadrul contractului de proiectare și execuție lucrări pentru modernizarea rețelei de radare meteorologice. Avem 7 radare noi.
Azi facem recepția finală a ultimului radar la București după celelalte șase în teritoriu care acoperă la nivel de teritoriu nevoile de monitorizare și nevoile meteo extreme”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM.
Noile radare vor ajuta la pregătirea țării pentru fenomenele extreme
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a subliniat că noile radare vor furniza autorităților informații esențiale pentru anticiparea fenomenelor meteorologice extreme, contribuind astfel la o mai bună pregătire și gestionare a acestora în țara noastră.
Oficialul a menționat că vor exista servicii mai performante și că vor fi în măsură să prevadă cu anticipație fenomenele meteorologice extreme, permițând astfel pregătirea pentru posibile viituri.
„Vom avea servicii mai performante. Vom știi din timp dacă avem fenomene meteo extreme, dacă e cazul să ne pregătim pentru o eventuală viitură”, a precizat acesta.
Prognoza meteo ANM pentru Săptămâna Mare
Meda Andrei a explicat că în zilele următoare vremea va fi frumoasă în toată țara, cu posibile ploi izolate în Dobrogea și unele zone din Muntenia.
Temperaturile vor fi plăcute, în general peste 20°C, cu excepția litoralului și a zonelor montane. Aici, temperaturile vor fi mai scăzute, în jur de 18-19°C.
Totuși, începând de la 1 mai și până la sfârșitul săptămânii, vremea se va schimba periodic între soare și nori, cu posibile averse locale.
În zilele cu mai mulți nori, temperaturile vor fi și ele mai scăzute. Vremea va fi schimbătoare în perioada următoare.
„Astăzi, mâine-poimâine vreme frumoasă în toată țara. Este adevărat, în Dobrogea, poate chiar în unele zone din Muntenia, din când în când să mai apară cât un nor și poate cu totul izolat să plouă slab.
Temperaturi cât se poate de plăcute, în general de peste 20°C, mai puțin în zona litoralului pe la munte acolo să fie până în 18-19°C iar după aceea vremea o să fie ceva mai schimbătoare cam din 1 mai și până la sfârșitul săptămânii, când soare, când nori posibil din loc, în loc să plouă.
Și de asemenea temperaturile în zilele în care sunt ceva mai mulți nori să fie și ceva mai scăzute. Încă este departe acea mini vacanță, este greu de spus cu exactitate, însă per total așa am putea-o caracteriza vremea ca fiind schimbătoare”, a spus la Antena 3 CNN, Meda Andrei, meteorolog de serviciul la ANM.