Miercuri, ministrul Economiei, Robert Habeck, a avertizat că una dintre cele mai mari provocări pentru economia Germaniei va fi constrângerea creșterii cauzată de deficitul de forță de muncă.
Creșterea economică este periclitată în Germania
Avertismentul ministrului Economiei din Germania vine în urma revizuirii în scădere a estimărilor privind evoluția PIB-ului pentru acest an. După o scădere cu 0,3% în 2023, conform informațiilor transmise de AP și Reuters.
Guvernul de la Berlin prognozează acum o creștere a economiei germane de doar 0,2% în acest an. Asta, față de proiecția anterioară de 1,3%, pe fondul unei cereri globale slabe. A incertitudinilor geopolitice și a inflației persistente ridicate. Acestea au diminuat speranțele pentru o redresare solidă. Pentru 2025, Executivul prevede o creștere a PIB-ului de 1%. În timp ce inflația este estimată să fie de 2,8% în 2024 și de 2% în 2025.
„În condiţiile în care numărul locurilor de muncă vacante este de aproximativ 700.000, potenţialul de creştere al economiei Germaniei a scăzut la 0,7%, de la aproximativ 2% în anii ’80 şi ar urma să se reducă la 0,5%, dacă ţara nu rezolvă această problemă”, a declarat Habeck la prezentarea raportului economic al Guvernului.
Îmbătrânirea populației afectează forța de muncă
Ministrul Economiei de la Berlin a subliniat că îmbătrânirea populației este motivul pentru care tot mai multe posturi sunt vacante.
„Avem nevoie de mâini şi de minţi. Numărul locurilor de muncă vacante va creşte din cauza îmbătrânirii populaţiei”.
Proiecțiile oficiale arată că societatea germană se va confrunta cu un deficit de șapte milioane de muncitori calificați până în 2035. Din cauza faptului că populația îmbătrânește.
„Nu mai este vorba doar de muncitori calificaţi”, a explicat ministrul Economiei.
Una dintre soluțiile propuse în raportul Guvernului este oferirea de stimulente pentru persoanele interesate să lucreze mai mult și mai flexibil la vârste înaintate. Totodată, ministrul Habeck a menționat că reconsiderarea alocațiilor sociale pentru anumite categorii de șomeri este o altă modalitate de a aborda această problemă. El a subliniat că în Germania aproximativ 2,6 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani nu dețin nicio calificare profesională.
Piața imobiliară ar putea înregistra o scădere de 35% până în 2026
Specialiștii avertizează că numărul locuințelor noi construite anual în Germania ar putea înregistra o scădere de 35% până în 2026. În comparație cu cifrele din 2023, sugerând un posibil deficit major în următorii ani. Conform unei estimări de către rețeaua de cercetare Euroconstruct, Germania se află într-o poziție mai puțin favorabilă în comparație cu alte țări din Europa.
Conform previziunilor, se estimează că doar 175.000 de unități rezidențiale vor fi finalizate în Germania în 2026. Asta ar însemna cu 95.000 mai puține decât în 2023.
Doar în Suedia, din cele 19 țări europene analizate, se anticipează că numărul apartamentelor finalizate va înregistra un declin mai sever decât în Germania.