Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au prezentat mai multe scenarii, susținute cu hărți, pe care Rusia le-ar putea urma dacă ar cuceri Ucraina.
Potrivit acestora, România ar fi printre țările afectate. Analiștii spun că rușii ar putea avansa către granițele NATO de la Marea Neagră.
Rusia își păstrează avantajul
Analiza a venit în contextul dezbaterilor din Congresul american. Ajutorul este blocat, iar liderul republican din Congres a anunțat că va separa pachetul pentru Ucraina de cel pentru Israel.
Decizia respectivă a crescut îngrijorarea că muniția destinată ucrainenilor nu va mai ajunge la Kiev.
Analiștii de la ISW susțin că dezbaterea se bazează parțial pe presupunerea că războiul va rămâne blocat, indiferent de acțiunile SUA. În opinia lor, presupunerea ar fi falsă.
ISW notează că rușii ies din războiul de poziție și încep din nou războiul de manevră pe câmpul de luptă. Acest lucru ar fi posibil din cauza întârzierilor în furnizarea asistenței militare, susțin analiștii.
Institutul subliniază și că Ucraina nu poate menține liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenței SUA. Ar fi vizată în mod special apărarea aeriană și artileria „pe care doar SUA le poate oferi rapid și la scară mare”.
„Actuala dezbatere a SUA cu privire la furnizarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează parțial pe presupunerea că războiul va rămâne blocat, indiferent de acțiunile SUA. Această presupunere este falsă. Rușii ies din războiul de poziție și încep din nou războiul de manevră pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea asistenței militare americane Ucrainei. Ucraina nu poate menține liniile actuale acum fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special apărarea aeriană și artileria pe care doar SUA le poate oferi rapid și la scară mare”, au notat analiștii militari.
Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie
Potrivit analiștilor, lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie la avioanele rusești. În momentul de față, acestea lansează mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene, scrie ISW.
„Lipsa de artilerie ucraineană îi lasă pe ruși să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi mari pentru prima dată din 2022”, susține ISW.
Analiștii sunt de părere că Rusia își păstrează avantajul și avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului.
De la începutul acestui an, forțele ruse au cucerit peste 360 de kilometri pătrați, respectiv o zonă de dimensiunea Detroit-ului.
Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane, este de părere ISW.
„Factorii politici americani trebuie să internalizeze realitatea că amânarea sau oprirea asistenței militare americane va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei”, avertizează ISW.
Analiștii de la ISW notează că SUA au doar două opțiuni
Analiștii de la ISW notează că SUA au doar două opțiuni reale. Prima ar fi reluarea furnizării de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale.
A doua ar fi să-i lase pe ruși să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei.
„Statele Unite au astfel doar două opțiuni reale astăzi. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să înainteze către granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există a treia opțiune. Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”, este scris în analiză.
Analiștii au oferit mai multe perspective și despre succesul Ucrainei. O victorie a Kievului ar face un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a țărilor baltice mult mai greu și mai riscant.
De asemenea, ar întări dramatic capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarei agresiuni ruse, scrie ISW.
Analiștii sunt de părere că o armată ucraineană care va câștiga în fața rușilor va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa.
Ei spun că o astfel de armată va fi mult mai puternică decât cea a oricărui stat european NATO.
De partea opusă, analiștii spun că NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est, dacă Rusia învinge Ucraina.