Beneficiile pepenelui roșu
Virgiliu Stroescu avertizează în primul rând în legătură cu fructele care conţin mult zahăr: deși pepenele roșu este un fruct de vară perfect, pentru că oferă hidratare și este revigorant, conține și foarte mult zahăr. Pepenele asigură aportul de săruri minerale, mai ales magneziu și potasiu, dar și de licopen, substanță importantă în neutralizarea radicalilor liberi. Aceasta mai este întâlnită și în roșii. Pepenele roșu conține și fibre, beta caroten și acid folic.
Medicul recomandă pepenele roșu pacienților care suferă de retenție de apă din cauza acidului uric ridicat din organism (inclusiv tensiune arterială mare), deoarece stimulează diureza. Două felii de pepene echivalează cu un pahar mare de apă. Mai mult, pepenele contribuie și la eliminarea toxinelor din organism.
Nutriționiștii recomandă evitarea consumului în exces
Virgiliu Stroescu ne recomandă totuși să nu exagerăm: „Dacă mănânci numai pepene toată vara, după 3-4 luni ai ajuns la diabet. Pepenele e plin de zahăr. Pepenele în sine e foarte bun, dar dacă mănânci prea mult, pancreasul explodează”.
Medicul a fost întrebat și care pepene este mai bun pentru sănătate, cel roşu sau cel galben, iar doctorul a declarat că recomandă combinarea lor: „Păi fiecare dintre ele are alte calităţi. Trebuie amestecate frumos, Dumnezeu a fost foarte grandoman în privinţa alimentaţiei”.
Punctul de vedere al nutriționistei Mihaela Bilic
Mihaela Bilic a avertizat și ea în legătură cu pepenele consumat în exces, după ce platforme online au promovat dieta pepene roșu drept o dietă-minune pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.
„Pepenele mai degrabă îngrașă și obosește ficatul, pentru că are apă cu fructoză, care se metabolizează doar în ficat, nu poate fi consumat prin mișcare”, a declarat nutriționista. Mai mult, aceasta afirmă că dieta cu pepene roșu este asemănătoare unei cure de detoxifiere, dar de fapt persoanele care o urmează bombardează ficatul cu multă fructoză.
Alte fructe care în loc să ne răcorească și să ne slăbească, ne aduc multă fructoză în organism sunt cireșele și strugurii.
Nutriționista adaugă însă că acest lucru nu înseamnă că nu putem mânca pepene roșu, ci că trebuie să ne rezumăm la o felie, de preferat la masa de prânz: „Atenție mare, pepenele se mănâncă cu felia!”.