18 spitale din România, victimele unui atac cibernetic
Un atac cibernetic a vizat mai multe spitale, iar reprezentanții Colegiului Medicilor din România au oferit o primă reacție în acest sens.
Potrivit lor, evenimentul este o problemă de securitate națională. Din păcate, acesta poate avea efecte grave în ceea ce privește actul medical. De asemenea, poate avea repercursiuni nedorite și în ceea ce-i privește pe pacienți.
Într-un comunicat al CMR se menționează că evenimentul poate avea consecințe grave prin blocarea accesului la:
- informațiile medicale ale acestora
- programări
- istoricul tratamentelor
- alte aspecte importante ale îngrijirii medicale
În astfel de situații, se subliniază că este crucial să fie întreprinse acțiuni rapide și eficiente pentru a remedia problemele și a restabili accesul la date.
De asemenea, se evidențiază importanța investigării contextului care a dus la acest atac cibernetic și luarea măsurilor necesare pentru a preveni incidente similare.
„Evenimentul reprezintă o problemă de securitate națională și poate avea repercusiuni grave asupra actului medical și, implicit, asupra pacienților, prin blocarea accesului la informațiile medicale ale acestora, programări, istoricul tratamentelor și alte aspecte importante ale îngrijirii medicale. În astfel de situații, este crucial să fie întreprinse acțiuni rapide și eficiente pentru a remedia problemele și a restabili accesul la date. De asemenea, este important să fie investigat contextul care a dus la acest atac cibernetic, precum și să fie luate măsuri pentru a preveni incidente similare”, se arată într-un comunicat al CMR.
CMR cere soluții alternative
Colegiul solicită autorităților identificarea rapidă a soluțiilor alternative, cu scopul de a asigura continuitatea îngrijirii medicale în condiții sigure și eficiente, simultan cu rezolvarea problemelor întâmpinate în sistemul informatic.
Conform Ministerului Sănătății, în cursul nopții de duminică spre luni, s-a produs un atac cibernetic masiv de tip ransomware împotriva serverelor de producție pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca rezultat al acestui atac, sistemul este inoperabil, iar fișierele și bazele de date au fost criptate.
”Incidentul se află sub investigaţia specialiştilor IT, inclusiv experţi în securitate cibernetică din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică şi sunt evaluate posibilităţile de repunere în funcţiune. De asemenea, au fost activate măsuri de prevenţie exceptională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac.
Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic, au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet, salvare date pe suport extern, etc”, anunţă MS.
Spitalele afectate
- Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti
- Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga
- Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opris” Baia Mare
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa
- Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” Bucureşti (IOB)
- Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa
- Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste
- Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti
- Institutul Clinic Fundeni
- Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara
- Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca
- Spitalul Clinic Colţea
- Spitalul Municipal Medgidia
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti