Din nefericire, valurile de căldură reprezintă o ameninţare reală pentru viețile femeilor, în contextul în care canicula ucide în special femeile, potrivit unui studiu realizat de Organizația Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center (Arsht-Rock).
De ce canicula ucide în special femeile?
Efectele caniculei sunt periculoase şi costisitoare pentru femei, fie că stau acasă sau că se află la locul de muncă, de aceea, în viitor, căldura extremă ar putea ucide anual 204.000 de femei numai în India, Nigeria și Statele Unite ale Americii, potrivit raportului „The Scorching Divide” („Decalajul Arzător”), realizat recent de organizația americană non-profit Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center (Arsht-Rock) în India, Nigeria şi SUA.
„Căldura extremă le agresează pe femei în tăcere, dar profund la nivel mondial. Arşiţa generează pentru femei o povară dublă. Femeile nu sunt doar mai susceptibile fizic să fie afectate de căldură, dar se aşteaptă, de asemenea, în mod disproporţionat din partea lor să aibă grijă de toţi ceilalţi care se îmbolnăvesc din cauza căldurii, indiferent dacă este vorba de îngrijire plătită sau neplătită.
Totuşi, oamenii au început să înţeleagă efectele căldurii, din perspectivă financiară şi a sănătăţii. Actuala criză, având în vedere nivelul emisiilor noastre, doar se va agrava. Nimeni nu trebuie să moară de căldură. Toate aceste decese şi boli pot fi prevenite. Sperăm doar ca oamenii să fie atenţi”, a explicat Kathy Baughman McLeod, directoarea organizației americane non-profit Arsht-Rock, într-un interviu acordat pentru Thomson Reuters Foundation.
Canicula, un real pericol pentru femeile însărcinate
În prezent, oamenii din Nigeria se confruntă cu întreruperi frecvente de curent electric și cu o proastă ventilare a spitalelor, iar medicii solicită autorităților locale ca femeile însărcinate să poată lua pauze de cel puţin trei ore pe zi, dacă lucrează în aer liber, în contextul în care, anual, mor 58.000 de femei gravide din cauza caniculei, scrie în raportul „The Scorching Divide”, în care au fost citate date oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de deces cauzat de căldură întrucât creşterea temperaturii afectează dezvoltarea fătului şi complică sănătatea generală a unei viitoare mame”, a precizat Samuel Adebayo, medic ginecolog din Lagos (Nigeria).
„În Marea Britanie, unde femeile din comunităţile de culoare sunt de aproape patru ori mai expuse riscului de a muri la naştere decât femeile albe, schimbările climatice nu vor face decât să agraveze provocările cu care se confruntă.
Dacă cei bogaţi îşi permit aer condiţionat şi costurile electricităţii, cei săraci nu pot. În gospodăriile sărace, chiar dacă ai primit echipamentul de aer condiţionat de la primărie, trebuie să plăteşti sute de lire pe lună pentru electricitate şi nu o să vrei să-l porneşti”, a spus, la rândul său, Selvaseelan Selvarajah, medic ginecolog din Londra (Anglia).