Cunoașterea efectelor secundare ale somniferelor este esențială, avertizează experții. Când o faceți, puteți evita utilizarea abuzivă a acestor sedative. Majoritatea somniferelor sunt clasificate drept „hipnotice sedative”. Aceasta este o clasă specifică de medicamente utilizate pentru somn. Hipnoticele sedative includ benzodiazepine, barbiturice și diverse hipnotice.
Care sunt efectele secundare ale somniferelor
Ca majoritatea medicamentelor, somniferele au efecte secundare. Dar pe care nu le putem ști, până când nu încercăm pastila de dormit. Somniferele pot interfera cu respirația normală și pot fi periculoase în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni pulmonare cronice, precum astmul, emfizemul sau boli pulmonare obstructive cronice (BPOC).
Efectele secundare frecvente ale somniferelor eliberate pe bază de prescripție medicală, cum ar fi Ambien, Halcion, Lunesta, Rozerem și Sonata includ:
Arsuri sau furnicături la nivelul mâinilor, brațelor, picioarelor
Modificări ale poftei de mâncare
Constipație
Diaree
Probleme de echilibru
Ameţeală
Somnolență în timpul zilei
Uscăciunea gurii
Durere de cap
Arsuri la stomac
Slăbiciune
Efecte secundare ale somniferelor
Unele somnifere au efecte secundare potențial dăunătoare, inclusiv parasomnii. Parasomniile sunt mișcări și comportamente asupra cărora nu aveți control, cum ar fi somnambulismul.
În comparație cu persoanele mai tinere, adulții au șanse mai mari să aibă probleme de sănătate în urma somniferelor.
În plus, indiferent de somiferele folosite, dependența de ele este tot mai frecventă, în special când vine vorba de benzodiazepine. Iar tratamentul îndelungat cu medicamente pentru somn poate ascunde cauzele reale ale insomniei.
Unele studii arată că utilizarea pe termen lung a somniferelor interferează de fapt cu somnul. Cel mai bun mod de a evita dezvoltarea unei dependențe fizice sau emoționale de somnifere este să urmați instrucțiunile medicului și să încetați să luați medicamentul atunci când vi se recomandă.