Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) spune că România este la fel de expusă riscului de incendii de vegetație, din cauza căldurii, precum Grecia.
Cu toate acestea, Raed Arafat spune că, în eventualitatea în care am avea astfel de incendii în România, ele ar fi de o intensitate mai mică.
„O luptă întreagă pe mai multe fronturi cu focuri la acest moment. Sperăm ca situația să poată fi controlată astfel încât fiecare să se întoarcă la el acasă și să fie în zona de siguranță.
Nu avem răniți în Grecia, au intervenit foarte bine, au salvat inclusiv animale, case. Oamenii s-au autoevacuat din timp.
Niciodată nu putem spune că noi suntem protejați. Risc de avea situații asemănătoare, poate de amploare mai mică, există.
Noi am avut și în alți ani incendii de pădure și ne-am luptat împotriva lor”, spune acesta.
România a suplimentat forțele în Grecia
Nu în ultimul rând, șeful DSU a mai spus că forțele pentru Grecia au fost suplimentate în două tranșe.
„În cazul Greciei, am suplimentat forțele în două tranșe. O tranșă de 40 de persoane și încă un număr de autospeciale, după care am trimis ultima tranșă de 50 de persoane cu un număr de autospeciale.
Ultima tranșă, 50 de pompieri la care s-au adăugat 2 din cei care erau deja în Grecia și au plecat la Rodos.
De luni, intervin acolo și pot spune că situația este provocatoare”, spune Raed Arafat.
Nu există răniți
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) a mai spus că pompierii români au intervenit foarte bine pentru stingerea incendiilor din Grecia, subliniind că nu există răniți.
„Nu avem răniţi, nu avem probleme, au intervenit foarte bine, au salvat inclusiv animale, au salvat case, oamenii acolo s-au evacuat din timp şi este foarte bine şi se lucrează foarte bine cu colegii din Grecia şi cu cei din celelalte ţări. Fiecare echipă are un ofiţer de legătură din partea pompierilor greci, care asigură legătura cu centrul de comandă, transmite care sunt indicaţiile”, a precizat Arafat.
În plus, el a menționat că în Grecia, condițiile se dovedesc a fi „dificile”, aproximativ 500 de pompieri din diferite țări europene, inclusiv 130 din România, fiind implicați activ în eforturile de stingere a incendiilor.
„Acolo sunt pompieri din mai multe ţări şi noi facem parte din forţa de intervenţie a Protecţiei civile europene, cu aprobarea Guvernului şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În prima fază, am mers pentru prepoziţionare, cum o să facem şi în Franţa, o să prepoziţionăm o echipă timp de o lună. Acolo a fost o echipă de 40 de persoane, care a început să se implice în intervenţii din a doua jumătate a lunii iulie, după care a devenit necesară suplimentarea forţelor. Am suplimentat în două tranşe – o tranşă de 40 de persoane şi încă un număr de autospeciale, după care am trimis ultima tranşă de 50 de persoane, cu un număr de autospeciale”, a indicat Arafat.
Riscul ca în România să se producă incendii de vegetație ca în Grecia este la fel de mare
Începând de luni, un grup de pompieri români colaborează cu echipe din Slovacia și Grecia pe insula Rodos. Echipa rămasă este staționată în regiunea Atena, unde condițiile sunt comparativ mai bune, și există discuții în curs de desfășurare cu privire la posibila lor relocare, după cum a precizat el.
„Sunt deja vreo 500 de pompieri veniţi din Europa, din care 130 din România, şi sunt aproape 100 de vehicule care sunt venite din Europa şi care intervin, pe lângă ce s-a pus la dispoziţia Greciei, pe cale aeriană – avioane, elicoptere trimise din alte ţări, inclusiv din Turcia. Este o luptă întreagă pe mai multe fronturi cu focul la acest moment şi sperăm ca situaţia să fie controlată, astfel încât fiecare să se întoarcă acasă şi să fie acolo zonă sigură”, a detaliat Arafat, prezent la un eveniment SMURD.
„Niciodată nu putem spune că suntem protejaţi” de situaţii de acest tip, a afirmat şeful DSU despre riscul producerii unor incendii de pădure asemănătoare celor din Grecia şi în România. „Riscul există, dar putem să îl minimalizăm prin modul în care avem grijă de mediul înconjurător – nu aruncăm ţigări în zonele unde este vegetaţie uscată, nu aprindem foc în zonele respective şi, mai ales, nu folosim focul la curăţarea terenurilor, cum se întâmplă la noi cu vegetaţia uscată”, a transmis Raed Arafat.
Conform declarației sale, Ministerul Apărării a început recent procesul de dotare cu echipamente de stingere a incendiilor, ca urmare a avizului Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
„E un sistem care merge pe cutii, fiecare are aproape 1.000 de litri şi se aruncă câte cinci cutii la fiecare stingere. Cred că au sosit deja primele cutii suplimentare pe care le-am adus Ministerului Apărării, iar în momentul în care vom primi noile elicoptere în noiembrie vom reface capacitatea noastră de stingere a incendiilor cu elicoptere. (…) În acest moment, numărul intervenţiilor la vegetaţiile uscate este destul de mare la pompieri pe plan naţional şi multe dintre ele sunt provocate în mod intenţionat. Trebuie să avem mare grijă şi oamenii să înţeleagă că acest lucru reprezintă o infracţiune şi înseamnă dosar penal”, a concluzionat Arafat.