Pericol uriaș lângă România. Ce se întâmplă, de fapt, în Marea Neagră

Marea Neagră

SURSA FOTO: Dreamstime

O problemă majoră pentru domeniul pescuitului românesc la Marea Neagră. Reprezentantul pescarilor atrage atenția că situația este gravă și cer autorităților să ia măsuri urgente.

Probleme majore pentru pescarii români din Marea Neagră

Pescuitul din România se află în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani a declarat preşedintele Organizaţiei de pescari de la Marea Neagră, Laurenţiu Mirea. O problemă mare o reprezintă prezenţa minelor în Marea Neagră. El a precizat că pescarilor le este frică să mai iasă din cauza acestora şi nici pescuitul noaptea nu mai poate fi făcut în aceste condiţii.

„În acest moment, pescuitul din România este în cel mai greu moment din ultimii 30 de ani. Acum doi, trei ani, de la 14 – 15 mii de tone captură pe care le realizam, anul trecut am făcut 2.600 de tone”, a declarat jurnaliştilor, Laurenţiu Mirea.

El a precizat că o altă nemulțumire a pescarilor o reprezintă faptul că trebuie să înapoieze ajutorul financiar primit în pandemie. Mirea a precizat că este vorba despre banii trimişi de Europa, acordați de Direcţia Generală de Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii.

Laurenţiu Mirea a explicat că s-au trimis notificări în urmă cu trei luni pentru returnarea banilor.

„Deci am primit ajutorul şi ni se cer banii înapoi. Am accesat pe ghidurile lor, nu am greşit nimic în accesare. A venit o comisie de audit de la Curtea de Conturi împreună cu Direcţia Generală de Pescuit din cadrul ministerului şi a spus că nu trebuia să beneficiem de acest ajutor de COVID. Deja trebuie să dăm bani înapoi.

Deja şase firme din 18 firme afectate sunt în executare la ANAF. A venit ANAF-ul, ne-a blocat conturile şi ne-a sechestrat vapoarele”, a afirmat preşedintele organizaţiei de pescari, potrivit news.ro.

Minele din Marea Neagră sunt o problemă urgentă

Problema minelor marine şi faptul că nu mai funcţionează sistemele de comunicare pe mare sunt o mare problemă pentru pescari. Mirea a spus că în acest moment trebuia să primească ajutorul pentru războiul din Ucraina. El a precizat că pescadoarele româneşti au prins deja peste zece mine.

„De foarte multe ori am anunţat autorităţilor sau nu am mai anunţat. Avem o problemă privind navigaţia, tot ce înseamnă sisteme de comunicare, GPS, nu funcţionează staţiile, este un blocaj general.

Agenţia Naţională de Pescuit, condusă de Marian Avram, nu este lângă sector, nu a făcut niciun efort să ne salveze acest ajutor de Covid şi, în acelaşi timp, directorul general de la Direcţia de Pescuit, Gheorghe Ştefan, nu face nimic pentru sector şi pentru pescari”, consideră Laurenţiu Mirea.

El este convins că dacă situația continuă „la anul nu o să mai avem pescuit la Marea Neagră”. În acest context el face un apel către ministrul Agriculturii, Florin Barbu. „Urgent să vină cu oameni competenţi, să ajute sectorul şi să încercăm să facem ceva pentru România”, a transmis preşedintele organizaţiei.

Pescarii se tem să mai anunțe autoritățile și să iasă la pescuit

Întrebat de ce pescarii nu mai anunţă autorităţile atunci când găsesc mine marine, el a spus că pescarii s-au speriat de intrucțiunile primite de la autorități.

„De fiecare dată am anunţat autorităţile, de foarte multe ori ne-am speriat foarte tare şi nu am mai anunţat. Dacă un pescador, vă dau un exemplu, era în zona Jurilovca, până venea Marina Română din dana zero, ni se spunea, ia traulul cu mina, du-te în zona cutare, traulează până venim noi. Şi atunci băieţii speriaţi de foarte multe ori, au lăsat traulele în apă, le-au dat coordonatele, s-au speriat şi au fugit spre mal”, a declarat Laurenţiu Mirea.

El a adăugat că pescarilor le este frică să mai iasă pe mare din cauza minelor. Practic, pescarilor de pe vapoare, în acest moment, le este frică să iasă la pescuit.

„Stai tot timpul şi te uiţi unde e mina, ajunge la vapor, îmi explodează vaporul, mai ajung la familie”, a mai afirmat Laurenţiu Mirea.

Potrivit spuselor sale, situaţia este disperată, având în vedere că nu mai pot pescui noaptea. Pescuitul pe timpul sezonului de vară, se făcea noaptea, dar pescarii nu mai au să iasă noaptea la pescuit, a mai explicat Mirea.

„Ziua ieşim puţin, ne întoarcem speriaţi, ne uităm după mine, suntem executaţi de ANAF. Situația este foarte, foarte grea. Domnul ministru Barbu trebuie să facă ceva pentru pescuitul românesc”, a adăugat reprezentantul pescarilor de la Marea Neagră.