Acest lucru este valabil mai ales pentru tipurile vechi de somnifere, cunoscute sub numele de benzodiazepine.

Tipuri diferite de somnifere

Există mai multe tipuri de somnifere care funcționează în moduri diferite. Pastilele de dormit, cum ar fi medicamentele anti-anxietate Xanax și Valium (benzodiazepine), pot provoca dependență fizică. Celelalte somnifere Seconal (secobarbital) și Nembutal (pentobarbital) prezintă un risc mult mai mare de dependență.

După ce au luat somnifere pentru o vreme, oamenii încep să simtă nevoia de mai mult decât doza obișnuită pentru a-i ajuta să doarmă, ceea ce poate duce la dependență.

Dacă medicamentul nu pare să funcționeze, oamenii tind să ia mai mult decât doza prescrisă. Simptomele utilizării greșite a pastilelor de dormit pot include: vorbire neclară, probleme de echilibru, probleme cu memoria și concentrarea, letargie.

Unele somnifere pot provoca insomnie, depresie și gânduri suicidare. Altele pot provoca somnambulism sau halucinații.

Cum recunoşti dependenţa de somnifere?

Semnele și simptomele dependenței de somnifere pot include:

  • Nevoia de somnifere în fiecare noapte
  • Doza prescrisă nu mai este suficientă și este nevoie de doze mai mari
  • Ignorarea relațiilor sau a responsabilităților personale

Adesea, o tulburare fizică și psihologică este cea care cauzează probleme de somn (probleme tiroidiene, anxietate și depresie), iar tratamentul acesteia se va ocupa și de problema somnului.

Soluția pentru problemele de somn și pentru a dormi suficient constă în practicarea yoga, meditația, evitarea consumului excesiv de cofeină (mai ales seara) și practicarea igienei somnului, a exercițiilor fizice regulate și a vieții sănătoase.

Sursă foto: Dreamstime