Nelipsit din nicio bucătărie, tocătorul de plastic trebuie curățat cu regularitate, având în vedere că este folosit zilnic. Pe el tăiem diverse produse, de la fructe și legume, până la verdețuri, pâine și carne. Din păcate, această ustensilă ne expune unor boli grave.
Studiile arată că tocătoarele ar putea adăposti germeni și bacterii, care pot pune în pericol sănătatea. Și nu doar din cauza germenilor și a bacteriilor care se pot adăposti aici.
Un alt inamic ascuns îl reprezintă microplasticele, arată Cleaneatingmag.
În mod constant suntem expuși la microplastice. Cercetările au arătat că microplasticele se află în orice, de la apa îmbuteliată și până la aerul pe care îl respirăm. Oamenii tind să creadă că tocătoarele din plastic pot fi mai curate deoarece se pot pune în mașina de spălat vase, spre deosebire de cele din lemn.
Plasticul tinde să fie cel mai prost tip de tocător
De fapt, plasticul tinde să fie cel mai prost tip de tocător, conform cercetărilor efectuate de Universitatea din Michigan și unui studiu realizat de Universitatea din Wisconsin. De fiecare dată când folosiți unul, cuțitul lasă mici tăieturi în plastic. Studiile au arătat că, în comparație cu tocătoarele din lemn, plasticul adăpostește multe dintre aceste bacterii dăunătoare, cum ar fi salmonella și listeria.
Acest lucru contrazice teoria conform căreia acest material este mai igienic decât lemnul. Pe de altă parte, tocătoarele din plastic se pot spăla în mașina de spălat vase, dar nu sunt la fel de rezistente la căldură sau pot toci cuțitele mai repede decât cele de lemn.
Indiferent de materialul ales, cea mai sigură abordare este să folosiți cel puțin două tocătoare pentru a reduce cât mai mult contaminarea încrucișată.
Testul tocătorului din plastic
Himani Yadav, doctorand la Universitatea de Stat din Dakota de Nord, a recrutat cinci oameni pentru a efectua teste privind microplasticele din tocătoare. Ea a comandat 20 de tocătoare de pe Amazon. Cele din plastic sunt fabricate fie din polietilenă, fie din polipropilenă, așa că a comandat ambele tipuri, pentru a vedea dacă există o diferență.
Ea a comandat și tocătoare de lemn. Au existat trei faze de testare. În primul rând, oamenilor li s-a cerut să imite 500 de mișcări de tăiere, direct pe tocătorul de polietilenă. Pentru al doilea test, plăcile de polipropilenă au fost schimbate, astfel încât Yadav a putut compara reacția diferită a fiecărui material în aceleași circumstanțe.
Tocătoarele de polipropilenă au eliberat mai multe microplastice
Tocătoarele de polipropilenă au eliberat puțin mai multe microplastice, dar statistic vorbind, diferența a fost nesemnificativă. În al treilea test, morcovii au fost adăugați pe tocătoarele de polietilenă. Yadav a ales acest material pentru că, potrivit cercetărilor sale, este cel mai comun dintre cele două.
După fiecare ciclu, Yadav a clătit morcovii și tocătoarele într-o tavă de sticlă umplută cu apă pură. Apoi a trecut apa printr-un filtru de 1 micron, a examinat filtrul la microscop și a numărat și a cântărit microplasticele.
Expunerea cumulativă la microplastice variază între 7,4 și 50,7 grame pe an
„Estimez eliberarea a 1 până la 14 microplastice per tăietură din tocătoarele de polietilenă și 3 până la 15 microplastice per tăietură din polipropilenă.
Studiul nostru presupune că o persoană medie face 500 de tăieturi pe zi pe un tocător, deci pe parcursul unui an, 128.000 de tăieturi. Având în vedere aceste cifre, expunerea cumulativă la microplastice variază între 7,4 și 50,7 grame pe an.
Știm că microplasticele se transferă în intestine și în fluxul sanguin și că au efecte dăunătoare asupra oamenilor. Microplasticele pot stimula producția de perturbatori endocrini care sunt legați de diferite tipuri de cancer și tulburări ale sistemului reproductiv”, a precizat Yadav.