Cât de periculos este cu adevărat canabisul. Persoanele care consumă marijuana zilnic aveau cu 34% mai multe șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă. Este concluzia a două studii prezentate recent la sesiunile științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA) din Philadelphia.
„Mulți americani cred, în mod greșit, că expunerea la fumul de marijuana este mai sigură decât expunerea la fumul țigărilor”, arată studiul citat de CNN.
Cât de periculos este cu adevărat canabisul
„Datele observaționale indică, în mod clar, faptul că, în orice moment, consumul de canabis, fie că este recreațional, fie medicinal, poate duce la apariția bolilor cardiovasculare”, afirmă Robert Page, președintele grupului de voluntari pentru American Heart 2020.
Recomandările AHA sfătuiesc oamenii să se abțină de la fumat sau să vapeze orice substanță, inclusiv produsele cu canabis, din cauza potențialelor daune provocate inimii, plămânilor și vaselor de sânge.
„Cele mai recente cercetări despre consumul de canabis indică faptul că fumatul și inhalarea canabisului măresc concentrațiile de carboxihemoglobină (monoxid de carbon, un gaz otrăvitor), gudron (materie combustibilă parțial arsă) din sânge, similar cu efectele unei țigări, ambele fiind asociate cu boli ale mușchilor inimii, dureri în piept, tulburări de ritm cardiac, atacuri de cord și alte afecțiuni grave.
Trebuie să tratați acest lucru la fel ca orice alt factor de risc (pentru boli de inimă și accident vascular cerebral) și să înțelegeți riscurile pe care vi le asumați”, a spus Page, profesor la departamentul de farmacie clinică și medicină fizică/reabilitare la Universitatea din Colorado Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences din Aurora , Colorado.
O problemă tot mai mare în rândul adulților în vârstă
Consumul de marijuana este în creștere în rândul adulților în vârstă. Un studiu din 2020 a constatat că numărul americanilor de peste 65 de ani care fumează marijuana a crescut de două ori între 2015 și 2018. Un studiu din 2023 a constatat că și consumul excesiv de alcool și consumul de marijuana în rândul populației de peste 65 de ani au crescut cu 450% între 2015 și 2019. Aproape 3 din 10 consumatori de marijuana dezvoltă o dependență numită „tulburare de consum de canabis”.
O persoană este considerată dependentă de marijuana atunci când simte poftă de mâncare sau lipsă poftei de mâncare, iritabilitate, neliniște și dificultăți de dispoziție și de somn după ce a renunțat la canabis, conform Institutului Național pentru Abuzul de Droguri.
Afecțiuni cronice legate de consumul de marijuana
Adulții în vârstă dezvoltă, adesea, o serie de afecțiuni cronice, până la vârsta de 65 de ani, care par să înrăutățească impactul marijuanei, potrivit unuia dintre studiile care au examinat adulții de peste 65 de ani cu tulburare de consum care nu fumau tutun.
„Unic la studiul nostru este că pacienții care consumau tutun au fost excluși, deoarece canabisul și tutunul sunt adesea folosite împreună, prin urmare, am putut examina consumul de canabis și rezultatele cardiovasculare”, a spus autorul principal al studiului, dr. Avilash Mondal, medic rezident la Spitalul Nazareth din Philadelphia.
În condițiile în care unii fumători s-au reorientate spre marijuana, pentru a-și ușura stresul în timpul pandemiei de coronavirus, unii medici au avertizat că aceasta poate provoca inflamații ale căilor respiratorii care ar putea provoca complicații în cazul în care un consumator devine victimă a COVID-19.
Risc cu 20% mai mare legat de inimă sau creier
Cercetătorii au descoperit că cei 8.535 de adulți, care au fumat marijuana, aveau un risc cu 20% mai mare de a suferi un eveniment major legat de inimă sau creier în timpul spitalizării, comparativ cu cele 10 milioane de adulți mai în vârstă spitalizați, care nu au consumat marijuana.
Studiul a constatat că valorile tensiunii arteriale crescute, de peste 130/80 mm Hg, și un nivel ridicat de colesterol au fost predictori cheie ai evenimentelor adverse majore ale inimii și creierului la consumatorii de marijuana.
Riscul de insuficiență cardiacă a crescut
Un al doilea studiu prezentat luni a urmărit aproape 160.000 de adulți cu o vârstă medie de 54 de ani, timp de aproximativ patru ani, pentru a vedea în ce măsură consumul de canabis le-ar crește riscul de insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă nu înseamnă că inima a încetat să funcționeze, ci doar că inima nu mai pompează sânge oxigenat, așa cum ar trebui.
La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că persoanele care au raportat consumul zilnic de marijuana aveau un risc cu 34% mai mare de insuficiență cardiacă, comparativ cu cei care au raportat că nu au consumat niciodată marijuana.