Băuturile energizante au aparut relativ recent pe piaţă, în 1987, iar popularitatea lor este tot mai mare. Puţine persoane sunt însă conştiente cu adevarat de pericolele la care se expun consumând aceste băuturi. Cei mai vulnerabili sunt copiii. O singură doză dintr-o asemenea băutură poate cauza intoxicaţie cofeinică la copii. Un copil de 12 ani poate suferi o intoxicaţie cu cofeină în cazul în care consumă peste 2,5 mg de cofeină per kilogram de greutate corporală, ceea ce înseamnă că şi o singură doză de energizant poate fi periculoasă. Unele asemenea băuturi conţin 160 mg de cofeină într-o singură doză.
Băuturile energizante conţin o cantitate ridicată de zahăr sau îndulcitori artificiali. Pe lângă kilogramele în plus, consumul unei cantităţi mari de zahăr creşte nivelul glucozei în sânge, ceea ce duce la producerea unei cantităţi mari de insulină, care la rândul ei contribuie la scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge. La final, energia resimţită după consumul unui energizant este de scurtă durată, iar persoana simte nevoie de o consuma o nouă doză la scurt timp după prima.
Aceste băuturi mai conţin taurină şi glucuronolactonă (derivată din glucoză). Taurina nu are asupra creierului un efect de stimulare, aşa cum se credea, ci mai degrabă de calmare. Despre glucuronolactonă se spune că ar fi fost folosită în trecut de Armata Statelor Unite pentru a stimula moralul trupelor şi a calma stresul provocat de lupte. De atunci s-a vorbit despre interzicerea acestei substanţe, însă deocamdată fără succes. Unele energizante conţin şi guarană, o plantă care reprezintă o sursă naturală de cofeină. Unii producători se laudă şi cu vitaminele şi mineralele prezente în băuturile lor, însă procentul în care se regăsesc acestea este prea mic pentru a face vreo diferenţă.
Cercetătorii Universității Texas din Houston au descoperit că băuturile energizante împiedică buna funcționare a vaselor de sânge: arterele nu se dilată cum trebuie, iar un infarct poate oricând să apară. În cadrul studiului, au fost analizati 44 de studenți în vârstă de 20 de ani, nefumători și fără probleme medicale. La doar 90 de minute de la consumul acestor energizante, vasele de sânge li s-au îngustat până la jumătate din diametru, ceea ce înseamnă că sângele a ajuns mai greu la organele vitale. Sângele poate deveni mai gros, chiar vâscos, dupa consumul acestor băuturi, asemănător cu cel al unui pacient cu boli cardiovasculare.
Femeile însărcinate şi mamele care alăptează ar trebui să evite consumul de băuturi energizante. La fel şi toate persoanele care au vreunul din următoarele simptome sau afecţiuni: boli cardiovasculare, hipertensiune, probleme cu coagularea sângelui, sindromul oboselii cronice, sensibilitate la cofeină sau stres.
În unele ţări au fost luat măsuri radicale pentru a proteja populaţia şi în special tinerii. Astfel, Danemarca, Norvegia şi Uruguay au interzis comercializarea de băuturi energizante, iar în Kuweit este interzisă vânzarea lor către copiii sub 16 ani.