În orice supermarket, veți găsi pe rafturi zeci de sticle și cutii colorate cu detergenți de rufe, cu logo-uri care captează atenția și cu diverse parfumuri, menite să atragă clienții. Acești detergenți, cu arome care mai de care mai tentante, ascund, adesea, o amenințare foarte mare, care poate pune în pericol sănătatea și siguranța celor care le folosesc.
Este dovedit științific că detergenții de rufe parfumați, dar și cei fără parfum, produși de cele mai cunoscute companii, conțin numeroase toxine și substanțe chimice dăunătoare, care pot avea negative asupra sănătății celor care îi folosesc.
Este de înțeles de ce atât de multe mărci se bazează pe substanțe chimice sintetice atunci când dezvoltă formule pentru detergenți. Consumatorii se așteaptă ca aceste produse să albească rufele și să îndepărteze chiar și cele mai dure pete în timpul procesului de spălare.
Cu toate acestea, problemele apar atunci când companiile își fac publicitate, în mod fals, susținând că produsele lor sunt „blânde pentru piele” sau ”sigure pentru copii”. Pe de altă parte, detergenții naturali, biodegradabili, sunt dezvoltați folosind ingrediente pe bază de plante, care se descompun mai ușor decât omologii sintetici.
Iată care sunt efectele nocive pe care detergenții de rufe le pot avea asupra consumatorilor și asupra mediului, arată House Digest.
Detergenții de rufe parfumați conțin substanțe chimice nocive, inclusiv agenți cancerigeni
Detergenții de rufe produși de cele mai populare mărci sunt, de obicei, plini de substanțe chimice dure care sunt dăunătoare sănătății dacă sunt inhalați sau ingerați, în special formulele parfumate.
Potrivit unui studiu din 2011 privind Calitatea aerului și sănătatea, detergenții de rufe parfumați conțin o multitudine de substanțe chimice nocive, inclusiv agenți cancerigeni, substanțe cancerigene naturale sau artificiale care se găsesc în fumul de țigară, razele ultraviolete ale soarelui și o serie de alte produse de curățare.
Pot provoca alergii, probleme cognitive, respiratorii și leziuni ale organelor
Substanțele chimice din acești detergenți pot provoca alergii, probleme de reproducere, probleme cognitive, probleme respiratorii și leziuni ale organelor. Aceste simptome pot fi și mai severe la copiii mici sau la persoanele cu pielea sensibilă. În plus, detergentul de rufe comercial tinde să afecteze mediul, deoarece substanțele chimice din acest produs poate amenința viața marină atunci când amestecul de apă uzată cu săpun este eliberat din mașina de spălat în oceane.
O parte din aceste ape uzate se evaporă și în aerul pe care oamenii și animalele îl respiră. Astfel, există numeroase șanse ca aceste substanțe chimice să fie dăunătoare chiar și după folosirea detergenților. Comercializarea detergentului de rufe în sticle nereciclabile are, de asemenea, efecte periculoase asupra planetei, plasticul rămas ajungând la gropile de gunoi și apoi eliberat în atmosferă.
Alternativa: detergenții fără toxine
Există numeroși înlocuitori naturali ai detergenților de rufe, care sunt mult mai blânzi cu pielea și plămânii, precum și cu mediul. Mulți cumpărători optează pentru detergenți tradiționali de rufe în detrimentul formulelor ecologice, deoarece detergenții cu substanțe chimice miros „mai frumos” sau „mai puternic” sau pentru că sunt fabricați de o marcă cu care sunt familiarizați.
Dar detergenții naturali pot îndepărta petele și împrospăta hainele la fel de eficient ca și cele mai populare opțiuni de pe piață.
Etichetele pentru detergenții fără substanțe toxice conțin cuvinte precum „organic” sau „biodegradabil”. Cu toate acestea, unele mărci cunoscute folosesc acest tip de etichete, ca strategie de marketing, pentru a sugera tendința ecologică și a continua să-și vândă produsele.
Cel mai bun mod de a vă asigura că produsele pe care le achiziționați sunt sigure este fie online, fie verificând simboluri precum eticheta ”Safer Choice” a EPA de pe fiecare sticlă.