Mari amatori de shaorma, românii nu prea țin cont de pericolele la care se expun atunci când cumpără acest tip de fast-food. Aceleași pericole se aplică și în cazul în care cumpărăm un hamburger, kebab, hot-dog sau a altor produse similare.
Asociația pentru Protecţia Consumatorului atrage atenția că trebuie să ținem cont de anumite sfaturi când decidem să mâncăm un astfel de produs.
Astfel ANPC recomandă următoarele minime reguli pe care trebuie să le avem în vedere:
- la cumpărarea produselor din carne să acorde atenție deosebită la aspectul produsului. Să nu achiziționeze produsele la care suprafața este mazguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, consistența nespecifică sortimentului, cu grăsime acumulată sub membrană, aspect de vechi etc.;
- să urmărească modul de etichetare și să nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/datei limită de consum și a ingredientelor alergene;
- să refuze produsele din carne pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare;
- să refuze produsele cu modificări organoleptice, miros nespecific, culoare modificată,gust amar;
- să refuze produsele din carne pe care nu este înscrisă data durabilității minimale/data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită;
- să nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscă să achiziționeze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sănătatea.
De asemenea ANPC mai recomandă să urmărim modul de expunere și comercializare a acestor produse fast-food, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate și anume:
- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate.
Nu în ultimul rând, înainte de a cumpăra orice produs fast-food, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.