Pericolul ascuns al alternativelor la carne. Proteinele din leguminoase pot declanșa alergii

carne

SURSA FOTO: Dreamstime

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu alergii la soia și arahide pot fi alergici și la înlocuitorii de carne din alte leguminoase. Cu un număr din ce în ce mai mare de oameni care vor să reducă consumul de carne, înlocuitorii de proteine pe bază de leguminoase câștigă popularitate datorită conținutului ridicat de proteine, vitamine și fibre.

Cu toate acestea, alergiile la leguminoase, cum ar fi soia și arahide, sunt foarte răspândite și pot pune viața în pericol. Dr. Mark Smits și un grup de cercetători de la University Medical Center Utrecht și-au propus să răspundă la întrebarea: persoanele cu alergii la leguminoase sunt expuse riscului de a consuma surse de proteine ​vegetale din diferite leguminoase?

Oamenii de știință din domeniul alimentar caută modalități de a crea produse din proteine vegetale (înlocuitori de carne și lactate) mai sănătoase, cu gust mai bun și mai prietenoase cu mediul, deoarece sunt alese de tot mai mulți consumatori.

Dar, așa cum se știe, produsele vegetale care imită carnea și lactatele ar trebui consumate cu moderație, scrie SciTechDaily.

Aceste leguminoase pot provoca reacții alergice grave

„Atât consumul de proteine, cât și populația planetei sunt în creștere, ceea ce duce la o cerere de surse durabile de proteine”, a spus Dr. Thuy-My Le, autor principal al studiului publicat în ”Frontiers in Allergy”. „O creștere a consumului de leguminoase poate crește numărul alergiilor la aceste alimente.

În plus, aceste leguminoase pot provoca reacții alergice grave la pacienții deja alergici la leguminoase. Prin urmare, am investigat cât de des apar sensibilitatea și alergia la acești pacienți”, explică medicul.

O alergie cu orice alt nume

Oamenii dezvoltă alergii alimentare atunci când sistemul lor imunitar confundă proteinele alimentare cu o amenințare și produc anticorpi de imunoglobuline E (IgE). Persoanele mai sensibile pot, la reexpunerea la același aliment, să dezvolte simptome de alergie. Pacienții care reacționează la un aliment pot reacționa și la altul: aceasta este așa numitaco-alergie.

Co-alergiile sunt însoțite de co-sensibilizare, în care pacienții produc anticorpi IgE împotriva mai multor alimente. Co-sensibilizarea poate fi cauzată de reactivitate încrucișată, în care anticorpii IgE se leagă de proteinele din mai multe alimente, deoarece proteinele au structuri similare.

Co-sensibilizarea poate duce la o co-alergie diagnosticată, dar nu întotdeauna.

Toți pacienții au avut alergii

Pacienții cu alergii specifice la leguminoase reacționează la alte leguminoase? Autorii studiului au recrutat pacienți alergici la leguminoase de la Clinica de Alergologie de la Centrul Medical Universitar Utrecht și i-au împărțit în șase grupuri, în funcție de alergii: arahide, soia, mazăre verde, lupin, linte și fasole.

Toți pacienții au avut alergii printr-o provocare alimentară orală sau un test IgE pozitiv combinat cu antecedente de reacții. Fiecare grup a fost testat pentru anticorpi IgE împotriva celorlalte leguminoase.

„Am arătat că un număr mare de pacienți au produs anticorpi împotriva mai multor leguminoase”, spune dr. Kitty Verhoeckx, alt autor al studiului. „Cu toate acestea, datele clinice au arătat că doar o mică parte dintre acești pacienți prezentau simptome reale”, susține el.

Rată ridicată de co-sensibilizare, nu întotdeauna co-alergie

Toate cele șase grupuri de pacienți au prezentat co-sensibilizare la leguminoase suplimentare și aproape un sfert dintre pacienți au fost sensibili la toate leguminoasele. Aproape toți pacienții din grupul cu alergie la fasole au fost sensibili la alte leguminoase. Pacienții alergici la mazăre verde, lupin sau linte au fost, de asemenea, sensibili la alte leguminoase, în timp ce pacienții cu alergii diagnosticate la alune sau soia nu.

”Leguminoasele sunt o sursă de proteine ​​durabilă atractivă, dar reacțiile alergice la persoane deja alergice la leguminoase nu pot fi excluse, deoarece anticorpii din sângele pacienților alergici la leguminoase reacționează frecvent la diferite leguminoase”, a spus Le.

„Cu toate acestea, această reacție nu duce întotdeauna la o alergie alimentară relevantă din punct de vedere clinic. Introducerea pe piață a alimentelor noi ar trebui să fie însoțită de o evaluare adecvată a riscului de a dezvolta (noi) alergii alimentare”, a concluzionat el.