Virusul BA.2, o subvariantă a variantei Omicron, nu doar se răspândește mai repede, ci poate provoca forme mai severe ale bolii, sugerează cele mai noi cercetări. Mai mult, subvarianta Omicron pare capabilă să țină piept actualelor arme pe care le-am dobândit împotriva Covid-19.
Pericolul ascuns al subvariantei Omicron. Semnal de alarmă dat de un nou studiu: poate provoca boli mai grave
Cele mai noi experimente de laborator efectuate în Japonia arată că subvarianta BA.2 poate avea caracteristici care o fac la fel de capabilă să provoace forme severe ale bolii, ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta, informează CNN.
Ca și varianta Omicron, pare să se sustragă imunității date de vaccinuri. Dar o doză booster restabilește protecția, făcând îmbolnăvirea după infecție cu aproximativ 74% mai puțin probabilă.
BA.2 este, de asemenea, rezistentă la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.
Descoperirile japonezilor apar sub forma unui studiu preprint pe serverul bioRxiv, înainte de evaluarea inter pares. În mod normal, înainte ca un studiu să fie publicat într-o publicație medicală, acesta este analizat de experți independenți.
Ar putea fi un virus mai rău decât subvarianta BA.1 și să provoace boli mai grave
„Din perspectivă umană, acesta ar putea fi un virus mai rău decât subvarianta BA.1 și ar putea să se transmită mai bine și să provoace boli mai grave”, spune dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie la Clinica Cleveland din Ohio.
Subvaranta BA.2 suferă mai multe mutații, în comparație cu virusul inițial cauzator de Covid care a apărut în Wuhan. Are, de asemenea, zeci de modificări genetice care sunt diferite de tulpina originală Omicron, ceea ce o face la fel de diferită de cel mai recent virus pandemic, precum variantele Alpha, Beta, Gamma și Delta.
De ce a fost denumită ”Stealth Omicron”
Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a efectuat studiul, susține că aceste constatări dovedesc că BA.2 nu ar trebui considerat un tip de Omicron și că trebuie monitorizat mai îndeaproape.
Subvarianta BA.2 a fost denumită „Stealth Omicron”, a declarat Sato pentru CNN. Acest lucru se datorează faptului că nu apare în testele PCR, așa cum o face Omicron. Prin urmare, laboratoarele trebuie să facă un pas suplimentar și să secvenționeze virusul pentru a găsi această variantă.
Cu aproape 30% până la 50% mai contagioasă
Date mixte din lumea reală privind severitatea subvariantei BA.2 au arătat că este cu aproape 30% până la 50% mai contagioasă decât Omicron. Subvarianta a fost detectată deja în 74 de țări și 47 de state din SUA.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că aproximativ 4% dintre americanii cu Covid-19 au acum infecții cauzate de BA.2, dar aceasta a devenit deja dominantă în cel puțin alte 10 țări, precum Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine, potrivit raportului epidemiologic al Organizației Mondiale a Sănătății.
Rezistentă la tratamentele cu anticorpi monoclonali
Noul studiu a constatat că BA.2 se poate replica în celule mai repede decât BA.1, versiunea originală a Omicron. Acest lucru permite virusului să creeze aglomerări mai mari de celule, numite syncytia, decât BA.1.