Termenul de „alimente procesate” se referă la orice aliment care a trecut printr-un proces de prelucrare, care include mai multe tehnici, cum ar fi congelarea, conservarea, fierberea, deshidratarea, pasteurizarea, potrivit Shefinds.
„Alimentele ultraprocesate conțin de obicei zaharuri și uleiuri rafinate și sunt foarte bogate în sodiu”, afirmă nutriționistul Jenn LaVardera.
„De obicei, aceste alimente procesate nu oferă nutrienți benefici, cum ar fi fibre, vitamine sau minerale, iar atunci când o fac, acești nutrienți provin adesea din surse sintetice sau ultra-procesate, nu din alimente integrale”, adaugă ea.
Dezechilibru al nivelurilor energetice și creșterea poftei de mâncare
Deoarece alimentele procesate sunt lipsite de nutrienți precum fibrele, mulți vor constatat că un consum mare poate duce la un dezechilbru al nivelurilor energetice și chiar la creșterea poftei de mâncare. „Alimentele ultraprocesate pot duce la creșteri și scăderi ale zahărului din sânge și vă pot lăsa lipsiți de energie”, explică LaVardera.
Risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și diabet de tip 2
Pe lângă efectele zilnice cunoscute ale unei diete bazate pe alimente procesate, există și unele efecte extrem de importante pe termen lung. „Consumul de alimente procesate este asociat cu un risc crescut de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și diabet de tip 2”, spune LaVardera.
Un alt motiv pentru care ar trebui să ne ținem departe de alimentele procesate ar trebui să fie structura lor, care nu are nimic de-a face cu produsele naturale.
Sunt mai mult formule industriale
„Alimentele procesate sunt, în esență, formule industriale. Lista de ingrediente este mai mult o formulă chimică și nu veți recunoaște nimic natural în produsul final”, spune ea.
Este știut, de altfel, că aceste produse conțin tot felul de conservanți pentru a preveni alterarea, coloranți pentru a le da o anumită culoare și diverși potențiatori de aromă.
Din fericire, trecerea la consumul de alimente neprocesate poate remedia o mare parte din daunele pe care alimentele procesate le cauzează organismului. Este vorba de o dietă bazată mai ales pe fructe, legume, cereale integrale și surse de proteine slabe.„Multe afecțiuni, precum hipertensiunea arterială și chiar diabetul de tip 2 pot fi inversate cu ajutorul unor schimbări alimentare”, notează LaVardera.
De aceea, ar trebui să încercați să vă umpleți farfuria în primul rând cu fructe și legume, astfel încât să vă asigurați că oferiți corpului nutrienții de care are nevoie. Veți începe repede să observați că aveți mai multă energie și un corp mai sănătos.