Un nou studiu a observat că persoanele care metabolizează lent cofeina au de trei ori mai multe șanse de a face insuficiență renală, informează MedicalNewsToday. Studiul este publicat în JAMA Network OpenTrusted Source.

Metabolismul lent, precizează din start noul studiu, este rezultatul unei variante genice prezente la aproape jumătate din populație. Ei susțin că acest lucru poate explica concluziile contradictorii ale unor studii anterioare.

În timp ce unele cercetări au legat consumul de cafea de afecțiuni ale rinichilor, alte cercetări au raportat că nu există o asociere clară între consumul de cafeină și insuficiența renală.

Prezența unei anumite variante genice poate determina cafeaua să provoace insuficiență renală

Acest nou studiu al cercetătorilor de la universitățile din Toronto, Canada și Padova, Italia, ar putea oferi o explicație pentru aceste contradicții. Studiul constată că, în cazul anumitor oameni, cafeaua poate dăuna rinichilor.

Cercetarea remarcă faptul că prezența unei anumite variante genice poate duce la o probabilitate de trei ori mai mare ca această băutură să provoace insuficiență renală.

Cercetătorii spun că totul ține de viteza cu care o persoană metabolizează cofeina. În acest studiu, aproximativ jumătate dintre participanți au avut varianta rs762551 a genei CYP1A2, o variantă care i-a determinat să metabolizeze cofeina mai lent.

Studiul a evaluat sănătatea rinichilor urmărind trei markeri ai insuficienței renale

S-a stabilit că acest grup prezintă un risc mai mare de afectare a rinichilor. Studiul a evaluat sănătatea rinichilor urmărind trei markeri acceptați ai insuficienței renale: albuminurie, hiperfiltrare și hipertensiune arterială. Studiul observațional a durat aproximativ 16 ani, scrie MedicalNewsToday.

A implicat o populație de 1.180 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani, fiecare fiind evaluat pe o perioadă de urmărire de 7,5 ani. Toți participanții aveau hipertensiune arterială în stadiul 1.

Aceste persoane au de 2,8 ori mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială

După identificarea celor cu varianta problematică CYP1A2, dr. Sara Mahdavi, autoarea principală a studiului, cercetător la Departamentul de Medicină Comunitară și de Familie de la Universitatea din Toronto, a declarat: „A fost șocant să vedem cât de mari au fost efectele cafelei în grupul care a avut această variantă genetică și nici un efect asupra celor care nu au avut-o”

Persoanele care au metabolizat cofeina mai lent și care au băut trei sau mai multe căni de cafea în fiecare zi au avut de 2,7 ori mai multe șanse de a face insuficiență renală. De asemenea, aceste persoane au de 2,8 ori mai multe șanse de a suferi de hipertensiune arterială.