Inspectorul Pro a demarat o investigația în urma căreia s-a aflat că în magazinele din România există carne de pui care conține urme de antibiotic, în contextul în care utilizarea acestora este interzisă în Uniunea Europeană.

„Nu este o practică, sunt derapaje punctuale”

Executivul comunitar susține că utilizarea antibioticelor în creșterea animalelor poarte avea efecte secundare asupra sănătății oamenilor care ajung să consume acel tip de carne. Pe de altă parte, se pare că mulți producători nu țin cont de această regulă.

„Nu este o practică, sunt derapaje punctuale”, spun reprezentanții industriei alimentare.

Conform datelor consultate de stirileprotv.ro, 25 de mii de europeni mor anual în urma unor infecții, din cauza rezistentei pe care au căpătat-o la antibiotice. În acest sens, Parlamentul European a decis să modifice legislația, astfel încât, fermele care mai dau animalelor medicamente preventiv vor fi închise.

Referitor la situația din România, Inspectorul Pro și Organizația Agent Green au demarat o investigație în urma căreia au fost preluate mai multe probe de carne. Activiștii de mediu sunt cei care au dus la analiză carnea proaspătă într-un laborator acreditat din Austria, iar rezultatele au fost fără precedent.

Potrivit sursei citate, din cele 11 probe care au fost analizate, în patru dintre ele, laboratorul austriac a identificat prezența unor reziduuri de antibiotic. Este vorba despre o serie de substanțe puternice cu care sunt tratați și oamenii, nu doar animalele.

Ce s-a descoperit la fermele din România

Pe de altă parte, rezultatele arată că rezidurile de antibiotic găsite sunt sub limita admisă. Totuși, o parte dintre specialiști sunt de părere că orice cantitate de antibiotic ingerată de om ar dăuna.

Investigația demarată a continuat și în afara magazinelor, ajungând până la ferme. Sursa citată a ajuns într-o fermă de vaci, spunând că este vorba despre o serie de studenți de la Facultatea de Medicină Veterinară.

Imaginile surprinse au fost fără precedent. Inspectorul Pro susține că îngrijitorul le injecta antibiotice animalelor, în locul medicului veterinar. Totodată, sursa citată mai precizează că au fost cumpărate fără rețetă unele dintre cele mai puternice antibotice, din două farmacii veterinare.

Această carne, injectată cu antibiotice merge mai departe la raft, de unde este cumpărată de milioane de români, iar riscul de efecte negative asupra organismului este unul destul de mare, spun specialiștii.