Pericolul ascuns din murături. Mihaela Bilic recomandă murăturile, dar avertizează că acestea pot fi periculoase pentru anumite persoane. Nutriționista oferă sfaturi importante despre cantitatea și modul în care ar trebui să consumăm murături.

Potrivit Mihaelei Bilic, murăturile sunt foarte benefice pe tot parcursul anului, în special iarna, deoarece contribuie la satisfacerea necesarului de vitamina C al organismului.

Pericolul ascuns din murături

Cu toate acestea, murăturile pot reprezenta un pericol semnificativ pentru anumite persoane, în special pentru cei cu probleme cardiace sau cu afecțiuni legate de tensiune arterială. Mihaela Bilic avertizează că sarea din murături poate cauza probleme serioase de sănătate, astfel încât persoanele cu astfel de afecțiuni ar trebui să limiteze consumul acestora.

„Murăturile sunt superbe, mai ales în sezonul rece. Asigură necesarul de vitamina C, până la urmă e o variantă ideală, o sursă de vitamina C. Important e să fie puse în saramură, pentru că saramura înseamnă fermentație lactică, adică probiotice. Recomand varza murată, castraveciorii, gogonelele. Pot fi consumate ca și salată, ca și porție de legume.

Cei care au probleme cu inima și cu hipertensiunea să aibă grijă că au multă sare, asta e important de precizat. Cei care se știu cu astfel de probleme ar trebui să fie mai atenți la cât consumă. E de preferat să le evite, căci sarea nu le face bine. În rest, murăturile sunt sărace în calorii, deci nu e nicio altă problemă cu ele”, a declarat ea pentru Fanatik.

Mihaela Bilic
SURSA FOTO: Facebook, Mihaela Bilic

Fructe confiate vs. fructe uscate

Un alt tip de produs consumat frecvent în timpul iernii sunt fructele confiate. Deoarece în sezonul rece consumăm mai multe fructe din import, multe persoane aleg să le păstreze în formă uscată. Mihaela Bilic nu este un mare fan al fructelor confiate și face distincția între acestea și fructele uscate.

Fructele confiate sunt uscate și apoi fierte în zahăr, iar nutriționista recomandă că cea mai sănătoasă opțiune este simpla uscare a fructelor.

„Nu sunt adepta fructelor confiate, eu mai degrabă le-aș zice uscate, pentru că fructele confiate înseamnă fiert în zahăr. Cel mai bine, la capitolul fructe, ar fi să le uscăm ca atare, fără adaos de zahăr.

Și sunt varianta pe care o aveau bunicii noștri pe vremuri, când nu aveau supermarket de a consuma fructe și iarna. Că sunt prune, că sunt caise, că sunt smochine… Până și din mere se fac felii de mere deshidratate.

Până la urmă, orice fruct poate să fie deshidratat și pot fi o variantă bună de ronțăit ceva sănătos și puțin caloric, pentru că altfel restul de ronțăieli sunt pline de calorii. Adică astea, semințele, alunele, fisticul nu trebuie consumate în exces. Mâncăm cam cât un pumn. Nu mai mult, asta dacă vrem să avem grijă la siluetă”, a spus nutriționista.

Beneficiile alimentelor fermentate

Alimentele fermentate au fost esențiale în tradițiile culinare din întreaga lume de secole. Acestea sunt apreciate nu doar pentru aromele lor distincte și capacitatea de a conserva, ci și pentru beneficiile pe care le aduc sănătății.

Arta fermentației, care implică descompunerea componentelor alimentare de către bacterii, drojdii sau alte microorganisme, îmbogățește alimentele cu probiotice, enzime, vitamine și minerale.

Doriți să beneficiați de avantajele alimentelor fermentate? Cele mai bune opțiuni pe care le puteți adăuga în dietă le puteți afla aici.