Mustul poate deveni dintr-o băutură delicioasă un adevărat pericol pentru organism. Multe persoane poate nu știu acest lucru, însă mustul produce dioxid de carbon, iar acest gaz este extrem de periculos pentru organism.

În acest sens, există niște reguli clare care trebuie respectate în momentul în care vinul este fiert. Un semnal de alarmă în acest sens vine din partea medicului Tudor Ciuhodaru.

Acesta susține că anual, în perioada în care vinul se prepară, au fost raportate mai multe cazuri de persoane intoxicate cu dioxid de carbon, gaz produs în timpul fermentației strugurilor.

„Intoxicaţia inhalatorie cu gaze de fermentaţie creează mari probleme în această perioadă”, atrage atenția Tudor Ciuhodaru.

Pentru a evita astfel de situații, medicul vine cu câteva recomandări pentru cei care fac must acasă. În primul rând, cel mai mult contează modul în care sunt depozitate butoaiele cu must.

Acestea trebuie să fie puse în locuri unde există căi de aerisire, în caz contrar, pot deveni un adevărat pericol. Referitor la dioxidul de carbon, medicul spune că acesta este insipid, incolor, dar și inodor, ceea ce îl face și mai dificil de depistat.

Care sunt simptomele intoxicării cu dioxid de carbon?

În ceea ce privește simptomele intoxicării cu dioxid de carbon, printre acestea se numără amețelile, durerile de cap, grețurile, dar și o serie de tulburări cardiace în cele mai rele cazuri. Medicul susține că sunt situații în care se poate ajunge la comă, iar ulterior la deces.

„Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica:

  • Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
  • Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
  • Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spațiile închise în care fermentează vinul.
  • Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
  • Simptomele pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
  • Cazurile severe pot merge până la obnubilare, comă şi deces”, avertizează conf.dr. Tudor Ciuhodaru.

Acesta a mai precizat că în anumite cazuri, pacienții ar putea avea nevoie de resuscitare, sau de  suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii, motiv pentru care este indicată chemarea salvării.

Medicul a prezentat și lucrurile care nu trebuie făcute niciodată în momentul preparării vinului acasă. În primul rând, nimeni nu trebuie să între singur în încăpere în momentul în care vinul fierbe. De asemenea, încăperile trebuie să fie ventilate corespunzător pentru a nu exista un pericol.

„Atenție! Niciodată:

  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
  • Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
  • Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă”, adaugă acesta.

Persoanele care se pot intoxica mai ușor cu dioxid de carbon

Tudor Ciuhodaru mai adaugă că persoanele care suferă de probleme cardiace, neurologice sau respiratorii sunt mai susceptibile de a se intoxica cu dioxid de carbon.

Totodată, acesta avertizează că sunt situații în care salvatorul post deveni la rândul său o victimă, motiv pentru care, înainte de a ajuta pe cineva, trebuie luate măsuri de precauție.

„Reţineţi:

1. Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.

2. Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.

3. Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.

4. Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă, care se va stinge dacă nu există suficient oxigen.

5. Salvatorul poate deveni uşor o victimă.

7. Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră”, adaugă acesta.