Prunele sunt printre primele fructe la care ne gândim când auzim cuvântul „toamnă”. Sunt sănătoase și gustoase, dar anumitor persoane le pot face mai mult rău decât bine.
Beneficiile pe care le aduc prunele
Prunele conțin zaharuri care ne dau energie și care stimulează atât sistemul muscular, cât și sistemul nervos. Mai mult, sunt bogate în vitamina A, vitamina C și în vitamine din grupul B. Conțin de asemenea cantități mari de fibre, potasiu, cupru, calciu, magneziu, seleniu și fier.
Cine nu ar trebui să consume prune
În ciuda beneficiilor pe care le aduc sănătății noastre, anumite persoane ar trebui să le evite. Medicii recomandă ca persoanele care suferă, printre altele, de diabet zaharat sau boli renale să nu consume prune, mai ales uscate, deoarece conțin o cantitate mult mai mare de zaharuri.
“Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat pentru ca au o concentrație ridicată de glucide. De asemenea, consumul de prune este contraindicat in boala diareica acuta sau cronica si in caz de suferințe renale, cum sunt pietrele la rinichi”, a spus medicul de familie Denisa Zaharia pentru realitatea.net.
Alte fructe pe care ar trebui să le consumăm toamna
- Merele – Chiar dacă sunt disponibile pe tot parcursul anului, merele sunt în sezon toamna. În această perioadă, ele au un cu totul alt gust. Acestea sunt bogate în antioxidanți, ceea ce ajută împotriva procesului de îmbătrânire. De asemenea, conțin foarte multă vitamina C. Pectina prezentă în coaja merelor (și a tuturor fructelor tomnatice cu coaja comestibilă) luptă împotriva bacteriilor din intestine și scade colesterolul.
- Perele – Alt fruct sinonim cu toamna sunt perele. Au o aromă inconfundabilă și sunt foarte bogate în vitamine. Conțin carbohidrați și pectină (care pe lângă atribuțiile menționate mai sus, este și un bun detoxifiant). De asemenea, consumul de pere ajută la reținerea calciului în corp.
- Strugurii – Toamna este de asemenea sezonul strugurilor. Foarte bogați în nutrienți și antioxidanți, pot fi savurați și sub formă de must.
- Gutuile – Deși sunt extrem de parfumate, multe persoane nu le pot consuma ca atare și le preferă făcute dulceață. Gutuia nu are grăsimi, este săracă în sodiu și foarte bogată în vitamina C.
- Nucile – Consumate cel mai adesea în prăjituri, nucile sunt extrem de sănătoase. Ceea ce consumăm noi sunt de fapt semințele nucului. Acestea îmbunătățesc metabolismul, reduc colesterolul și pot ajuta și la pierderea în greutate (consumate în cantitățile potrivite). Nucile au proprietăți antiinflamatorii, sunt bogate în vitamina B, stimulează intelectul și ajută la sănătatea oaselor.