Multă lume a ajuns să se ferească de sare şi de potasiu, însă ele sunt vitale pentru buna funcţionare a organismului. Excesele sunt problema, atrage atenţia Dr. Cezar.
Dr. Cezar trage semnalul de alarmă. Oamenii nu au înţeles cum trebuie să consume sarea în mod corect
Dr. Cezar subliniază importanța esențială a sării și a potasiului în dieta noastră. Aceste minerale joacă un rol crucial în sănătatea vaselor de sânge ale inimii. Potasiul este găsit în interiorul celulelor cardiace, în timp ce sodiul se găsește în exteriorul lor.
Echilibrul delicat între aceste două minerale este crucial pentru asigurarea unor bătăi regulate ale inimii, coordonate de creier. În ciuda avertismentelor actuale despre consumul excesiv de sare, rinichii sănătoși pot gestiona eficient eliminarea acesteia din organism.
Excesul de sare poate afecta circuitele normale ale corpului, dar un consum moderat poate aduce beneficii surprinzătoare. Dr. Cezar sfătuiește că nu ar trebui să fim obsedați de reducerea totală a consumului de sare. Mulţi nu înţeleg că recomandările se referă la evitarea consumului excesiv de sare, nu la evitarea consumului de sare în general.
Este foarte important de menţionat că multe persoane au o carență de potasiu. Ei nu consumă suficiente alimente bogate în potasiu, precum fructele sau legumele. Iar asta poate duce la EDM (episod depresiv major) sau la hipertensiune arterială.
„Multă lume se ferește de sare, persoane cu probleme cardiovasculare, pentru că așa e sintagma clasică, pentru viață sănătoasă evitați consumul, acolo zice, excesiv de sare, dar unii din excesivul ăla au zis consumul de sare și nu mai consumă sare.
Rinichii noștri au capacitatea să elimine o cantitate mare de sare dacă sunt sănătoși sau relativ sănătoși, adică nu avem insuficiență renală gravă, deci chiar dacă avem boală renală ușoară, dar nu mai spun dacă nu avem deloc, atunci nu avem o problemă cu consumul de sare dacă consumăm suficientă apă.
Bine, nu trebuie să exagerăm pe termen lung, nu asta spun, dar nu trebuie să fim atât de obsedați de ideea asta.
Altceva e mai important: potasiul. Mulți oameni au carență de potasiu pentru că nu consumă alimente bogate în potasiu, legume, fructe. Din cauza că nu avem potasiu pot să apară EDM, crește tensiunea arterială”, explică Dr. Cezar.
Consumi prea puţină sare? Ajungi la hipertensiune arterială
În plus, sodiul are un rol crucial în funcționarea receptorilor din sistemul cardiovascular. O deficiență de sodiu în alimentație poate contribui la hipertensiune arterială.
Evitarea exagerată a sodiului poate cauza hipertensiune arterială, adaugă Dr. Cezar. El spune că se ajunge astfel exact la problema pe care oamenii vor să o rezolve.
El recomandă aşadar un echilibru atunci când vine vorba despre consumul de sare. Organismul va cunoaşte singur modul cel mai potrivit de a gestiona mineralele pe care le consumăm, atât timp cât nu facem excese.
„Oamenii se feresc de sodiu, dar ferindu-ne de sodiu, sistemul nostru cardiovascular are niște baroreceptori, niște receptori de depresiune și se trimite niște semnale ca să rețină sodiu cât mai mult și corpul se chinuie să rețină acel sodiu și va duce la îngroșarea arterelor, va cauza hipertensiune arterială. Evitarea exagerată a sodiului poate cauza hipertensiune arterială. Exact problema pe care vrem să o rezolvăm. Nu știu dacă e clar, dacă pare logic. Medicina asta nu e lineară.
Sarea e vinovată pentru tensiune, nu mai consum sarea. Ce să vezi? Ar putea să creezi hipertensiune arterială de la consumul prea mic de sare. Deci consumul scăzut de sodiu poate cauza hipertensiune arterială. Exact ceea ce vrem să rezolvăm.
Problema e, cum am spus, asta se leagă și de consumul scăzut de potasiu. Deci echilibru. Dacă consumăm echilibrat, corpul știe ce are de făcut cu mineralele astea, știe cum să le punem în balanță, dar trebuie să fim atenți la noi”, a mai spus Dr. Cezar.